granola med tahini og nøtter
Frokost, Mellommåltid, Snacks

Hjemmelaget granola med tahini

Eksperter hevder stadig at frokost er viktig for å få en god start på dagen. Jeg sier ikke nødvendigvis at påstanden er feil, men for meg er kaffe og tid på egenhånd til å være morragretten de ingrediensene som skal til for at dagen havner på rett spor. Likevel forsøker jeg innimellom å forbedre mine manglende frokostrutiner. Ta kjøleskapsgrøt, for eksempel. Den har egenhendig nærmest revolusjonert morgenvanene mine (eller i alle fall sørget for at noen dager starter med fast føde).

granola med tahini og nøtter

Og så har du hjemmelaget granola, da. Har du først laget det selv, er det ingen vei tilbake, og granola med tahini er ekstra spennende. Ikke viste jeg at tahini kunne brukes til annet enn hummus, men joda. Selv om det er sirup i, smaker granolaen ikke direkte søtt, ikke direkte salt, men eksotisk nøttete og krydret, og super duper knasende. Om ikke det frister om morgenen, så vet ikke jeg…

Hjemmelaget granola med tahini

1,5 dl mandler, grovt hakket
1,5 dl hasselnøtter, grovt hakket
2 dl pistasjenøtter, grovt hakket
4 dl havregryn (gjerne økologiske)
1 dl steel cut havregryn
1,5 dl usøtet kokosflak
2 ts malt nellik
1 ts malt kanel
1 ts vaniljeekstrakt
0,5 ts grovt salt (Maldon, Himalaya e.l.)
1,5 dl FiberSirup Gold, eller lønnesirup (se forklaring litt lenger ned)
0,5 dl solsikkeolje
0,5 dl tahini (sesampaste)
Frysetørket granateple (kan sløyfes)

Bruk kniv eller kjøkkenmaskin med knivblader til å hakke nøttene. Det gjør ikke noe om noe blir finmalt og noen nøtter forblir nesten hele. Bruk en stor bolle og bland nøttene sammen havregryn og kokosflak. Har du ikke steel cut havregryn, benytt store havregryn.

Ha krydder, salt, sirup, olje og tahini i en anne bolle og rør godt sammen med en slikkepott. Hell det våte over det tørre og bruk hendene til å blande alt godt sammen. Bruk gjerne plasthansker – det kan være litt klissete.

Fordel granolaen jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på 175 grader i ca 30-35 minutter. Rør om hvert 10. minutt slik at granolaen blir jevnt stekt. Pass på mot slutten slik at frokostblandingen ikke blir svidd.

Avkjøl og hell på glass. Bland også inn frysetørkede bær eller tørket frukt om du vil. Nyt hjemmelaget granola på yoghurt, kesam, skyr, melk, iskrem, med friske og tørkede bær og frukt – eller spis bar rett fra glasset. Det er nesten umulig å la være.

hjemmelaget granola med tahini

FiberSirup

Jeg oppdaget FiberSirup ganske tilfeldig og tenkte at det kunne være et godt alternativ til vanlig sirup i enkelte tilfeller, spesielt hjemmelagde energibarer og granola. Sukker er jo den store synderen for tiden, så det er ikke så dumt å benytte alternativer der man kan.

Jeg bruker ofte akasiehonning når jeg trenger små mengder sødme i matlaging (i tomatsaus, for eksempel), men selv om det er naturlig, inneholder honning mye karbohydrater. FiberSirup er laget av plantefiber (Gold-varianten er tilsatt små mengder stevia og maltekstrakt) og er faktisk et ganske godt alternativ til sirup og honning. FiberSirup Gold er like søt som sukker, mens den klare sirupen er mindre søt. Til den hjemmelagde frokostblandingen har jeg brukt FiberSirup Gold, og smaken er fortreffelig.

PS: Jeg er på ingen måte sponset eller betalt for dette innlegget.

Inspirasjon til oppskriften fant jeg på The Kitchn.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.