Kikertsalat
Lunsj, Matpakke, Salat, Tilbehør

Kikertsalat til hele uka

Jeg levde mine første 30-ish år på denne jordkloden uten å kjenne til kikerter. Om ikke dét er bevis på for uttrykket “ignorance is bliss”, så vet ikke jeg. Uansett – etter at jeg oppdaget kikerten og dens enorme potensiale til å spre glede på kjøkkenet, har jeg altså kommet godt igang med å ta igjen for tapte år. Det går nesten ikke én eneste uke hvor ikke kikerten er involvert i et eller annet i Elveslottet. Jeg bruker det blant annet til hummus, i salater, supper og gryteretter og ertene er bestevenner med stort sett alle typer urter og krydder. Jeg har ikke prøvd de på pizza ennå, men det er bare et spørsmål om tid.

Kikertsalat

Det er altså ingen tvil om at jeg er et godt stykke over middels hekta på kikerter. Så bare tenk hvor lykkelig jeg ble da jeg oppdaget at jeg ikke er den eneste – at det finnes noen andre der ute som er like hekta som meg! Jeg bruker ofte food52.com som inspirasjon til nye oppskrifter og råvarer, og for å se på alle de vakre matbildene (sikle,sikle). En dag kom jeg over en oppskrift på en kikertsalat som stammer fra Joan’s on third, en familieeid gourmetbedrift i Los Angeles. Det geniale med salaten er at den bare blir bedre og bedre når den får stå noen dager, hvilket ganske enkelt gjør den helt perfekt som lunsjsalat for denne kikertelskeren.

Under ser du grunnoppskriften for kikertsalaten. Den lages gjerne søndag eller mandag kveld. La salaten så stå natten over og la alle bestanddelene få tid til å bli kjent med hverandre og skape gode smaker; de dype varme krydderne finner motvekt i frisk koriander og syre fra sitronen, og karamellisert løk passer perfekt sammen med de milde, gode og mettende kikertene. Lager du denne salaten har du garantert et spennende utgangspunkt for hele ukas lunsjmeny.

nærbilde av kikertsalat

Kikertsalat med curry (4 porsjoner)

1 gul løk (ca 120 g), finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket (kan sløyfes)
1 ss god olivenolje
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts korianderfrø, støtt i morter
1/2 ts tørket koriander
1/8-1/4 ts cayennepepper
450-500 g kikerter (eller 2 bokser)
2 ss frisk koriander, finhakket
1/2 sitron
Maldonsalt

Varm opp olivenolje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett finhakket løk og eventuelt hvitløk hvis du vil ha det. La løken surre seg blank og fin og myk under omrøring i ca 10 minutter. Løken må gjerne få litt farge, men den skal ikke svis.

Bland sammen gurkemeie, spisskummen, korianderfrø, tørket koriander og cayenneppepper og dryss over løken. Rør om og la krydderne surre rundt i 3 minutter og utvikle god aroma og smak.

Hell kikertene over i stekepanna, tilsett frisk koriander og litt sitronsaft. La alt surre forsiktig på relativt svak varme i 5 minutter. Rør om av og til. Smak til med salt og enda mer sitronsaft om nødvendig.

Trekk stekepannen bort fra varmen og la kikertsalaten avkjøles før du har den over i en beholder med lokk. Oppbevar salaten i kjøleskapet til den er klar til bruk. La den stå minst 30 minutter – helst natten over.

Da var selve basisen bokstavelig talt i boks. I morgen kommer første av i alt fire tips til hvordan du kan pimpe opp kikertsalaten slik at du ikke blir lei i løpet av uka og alle i lunsjen kommer til å sende lengtende blikk mot tallerkenen din:

Kikertsalat med kylling
Kikertsalat med egg og kapers
Kikertsalat med tunfisk
Kikertsalat med rotgrønnsaker

Kikertsalaten fant jeg på food52.com

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.