Tallerken med laks, sitron, stekt hjertesalat og potet
Middag, Sjømat

Grillet laks, hjertesalat og yoghurtsaus

Det er særdeles sjelden det kommer noe godt ut av en saftig “hangover”. Jeg ville våget meg til å si “aldri” hadde det ikke vært for at denne sommerfriske middagen havnet på min tallerken nettopp som et resultat av en fuktig aften med påfølgende dundrende hodepine (ja, det hender dessverre). Redusert og selvmedlidende lå jeg på sofaen min “Arild” og så back-to-back episoder med MasterChef: The Professionals, da det plutselig åpenbarte det seg noe jeg ble fullstendig fascinert av: stekt hjertesalat i yoghurtsaus. Kunne det være noe godt, da?

Grillet laks, sitron, stekt hjertesalat og potet

Svaret på spørsmålet kom noen dager senere. Jeg klarte nemlig ikke å fri meg fra tanken på salaten i steikepanna og måtte bare prøve det. Og for en åpenbaring! Den saftige, lune og myke salaten badet i frisk og syrlig saus passet perfekt til min ellers så ordinære laksefilet. Ikke verst resultat av selvforskyldt lidelse…

Grillet laks, hjertesalat og yoghurtsaus (1 porsjon)

200 g laksefilet med skinn
Fiskekrydder, eller salt og pepper
Sitron
1 hjertesalat, delt i to
Smør og olje til steking

Yoghurtsaus
2 ss matyoghurt
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 cm rød chili uten frø, finhakket
0,5 ts Dijonsennep
0,5-1 ts hvitvinseddik
En klype sukker
Salt og pepper

Start med yoghurtsausen: Bland sammen yoghurt, finhakket hvitløk og chili, sennep og hvitvinseddik. Smak til med litt sukker, salt og pepper. La sausen stå på benken mens du lager resten.

Tørk laksefileten med kjøkkenpapir og krydre med godt fiskekrydder eller salt og pepper. Pensle grillristen med olivenolje og legg laksefileten og sitronen på den delen av grillen som ikke har direkte varme under. Legg lokk på grillen.
Bruker du grillpanne på komfyren? Smør pannen med olje og varm opp på medium sterk varme.

Sjekk underveis at fisken ikke svir seg fast: Løft litt fra langsiden av fileten og lirk forsiktig til du kjenner at hele fiskestykket er løst. Det er ikke nødvendig å snu fisken, men du kan gjøre det hvis du vil ha grillmønster på toppen. Laksefileten er ferdig i løpet av 20-25 minutter på grillen. I grillpanna tar det kortere tid – ca 10 minutter.

Sautert hjertesalat med yoghurtsaus

Når fisken nærmer seg ferdig, smelt 1 ts smør i stekepanne på middels høy varme. Del hjertesalaten i to på langs (behold stilken) og legg med snittflaten ned i den varme panna. La salaten steke ca 1 minutt til den har fått farge. Snu salaten, skru ned varmen og fordel ca halvparten av yoghurtsausen på salathodene og i panna. La sausen bli varm og salaten falle sammen før den serveres med grillet laks og kokte potetser. Resten av youghurtsausen serveres kald.

8 Comments

 1. Dette smakte fantastisk-selv om jeg ikke var fyllesyk! Takk for en super blogg. Gode tekster i kombinasjon med fine oppskrifter. :-)

  • ENEstående Mat

   Hei Eli! Så hyggelig at du liker bloggen min og at det smakte med laks og hjertesalat. Jeg vil nok også si at det ikke akkurat er hangovermat og det best når smaksløkene og hodet er på sitt beste ;-)

 2. Astrid Johnsen

  For et herlig måltid dette var!!!
  En super flott blogg har du og det er bare så fint at du legger ut oppskrifter for en person.

  • ENEstående Mat

   Så koselig at du liker bloggen, Astrid! Setter alltid pris på tilbakemeldinger som dette :-)

 3. Yum yum! :) Kjempegod rett, denne skal jeg lage flere ganger! Byttet ut potetene med bulgur, så den fikk et litt mer Midtøsten-aktig preg, og det funket fin-fint. Lurer også på å blande inn litt mynte i yoghurtsausen neste gang… Takk for nok en knallgod oppskrift! :)

  • ENEstående Mat

   Så spennede det høres ut med bulgur og mynte. Takk for gode tips og tilbakemeldinger :-)

 4. Fredrik Kibsgaard

  Beste oppskriften jeg har testet ut på laks. Innertier !!!!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.