tallerken med salade nicoise sett ovenfra
Lunsj, Salat, Sjømat

Salade Niçoise

Alle de gangene jeg har besøkt Nice har jeg ikke sett snurten av en eneste salade Niçoise. Det har ikke vært et stort savn der og da, for jeg har stort sett frotset i et stort antall andre kulinariske høydepunkter. Det er helst her hjemme i nord at jeg plutselig kan lengte sørover og bli fysen på den sydfranske spesialiteten. Og slike “cravings” skal man ta på alvor.

tallerken med salade nicoise

Det er med salade Nicoise som med mange andre klassiske retter: alle har en mening, og alle mener de har rett. Derfor har jeg kommet fram til følgende: Med eller uten poteter, ansjos eller ikke, tunfisk med eller uten boks – det spiller liten rolle. Så lenge salaten inneholder tunfisk, egg, oliven og tomater, kan du stort sett gjøre som du vil. Her er min enestående versjon:

Salade Niçoise (1 porsjon)

Salatblader, ruccola eller hjertesalat
1 stor kokt potet, avkjølt og i skiver
1 tomat, i båter
1/4 slangeagurk, i biter
1/4 rødløk, i tynne ringer
Ferske grønne favabønner, aspargesbønner eller sukkererter
2 ts kapers
1 håndfull små franske oliven, eller kalamata
0,5 boks tunfisk i olje
1 hardkokt egg, i båter
2 små ansjosfileter, i strimler (kan sløyfes)

Vinaigrette
1,5 ss extra virgen olivenolje
0,5 ts hvitvinseddik
0,5 ts Dijon sennep
1 klype sukker
Nykvernet pepper
1 lite fedd hvitløk, finhakket eller presset

tallerken med salade nicoise

Salade niçoise kan blandes i en bolle som en vanlig salat, eller bygges opp på tallerkenen, lag for lag. Det er opp til deg, men jeg liker den i lag.

Start med å legge salatblader på tallerkenen. Skjær kokt, avkjølt potet i passe tykke skiver, og fordel utover salaten. Legg på tomatbåter, agurkbiter, løk, bønner (det slaget du finner), kapers og oliven. Topp salaten med tunfiskbiter, egg i båter og ansjos.

Ha til slutt ingrediensene til dressingen i en skål, og pisk godt sammen med gaffel eller liten visp. Så er det bare å ringle sennepsvinaigretten over salaten, og servere sammen med en bit fransk landbrød. Og et glass kald rosévin… Bon apetit!

One Comment

  1. Yummy! Jeg får aldri nok salatinspirasjon. :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.