fugleperspektiv av crostata med aprikos
Bakst, Kake

Crostata med aprikoser

Jeg er perfeksjonist, og i tillegg er jeg ganske hardt rammet av “snill-pike-syndromet”. Dette er kvaliteter som tidligere har hjulpet meg til svært gode ordenskarakterer fra grunnskolen, og jeg har alltid vært sabla flink til å fargelegge innenfor linjene. Når jeg derimot begir meg ut på ting jeg ikke egentlig mestrer, som å bake terter, kan disse karaktertrekkene kjapt føre til at det ryker en sikring eller to i topplokket når de perfekte resultatene uteblir. Nevnte jeg at jeg også er ganske utålmodig?

fugleperspektiv av crostata med aprikos

Heldigvis finnes crostata! Crostata er en rustikk italiensk fruktterte, og stikkordet her er “rustikk”. Det er nemlig et veldig fint ord å skjule seg bak når ferdighetene ikke strekker helt til. “Rustikk” betyr at det ikke gjør noe om deigen sprekker, kantene krymper, og fyllet ser uryddig ut. Det er det indre, altså smaken, som teller, og ikke utseende. Det er rett og slett livsvisdom i terteform…

Crostata med aprikoser
Bunn:
300 g hvetemel
100 g sukker
1 ts salt
200 g kaldt smør, i terninger
2-3 ss kaldt vann

Fyll:
300-400 g ferske aprikoser, i båter
40 g pistasjnøtter, grovhakket
1 ss hvetemel

Pisket egg til pensling
Sukker

Start med bunnen i god tid. Den bør hvile i kjøleskapet 1-2 timer, eller natten over.

Bland sammen mel, sukker og salt i en bakebolle. Tilsett kaldt smør i terninger og løs de opp i melblandingen ved hjelp av en kniv eller stamper. Bruk til slutt fingrene for å få en smuldrete konsistens. Ha i en spiseskje kaldt vann, og rør rundt med kniv eller skje. Gjenta til deigen begynner å samle seg, og press til slutt deigen sammen med hendene. Press tertedeigen flat-ish, gjerne formet som en sirkel, pakk inn i plastfolie, og la den hvile minst en time i kjøleskapet. Gjerne to timer også – eller så lenge du har tid til.

Bruk en melet kjevle og rull deigen ut på bakepapir til den er ca 2-3 mm tykk. Formen bør være rund-ish, men det er ikke så nøye.

ustekt crostata med aprikos og pistasjnøtter

Del aprikosene i 2 og fjern steinene. Del hver halve aprikos i tre eller fire båter og ha i en blandebolle. Grovhakk pistasjnøttene med kniv, eller støt dem i en morter. Ha nøttene over aprikosbåtene, tilsett en spiseskje hvetemel, og bland lett sammen.

Legg fruktblandingen i en haug på midten av tertebunnen. Brett så “sidene” av bunnen inn mot midten, men pass på at frukten skal være synlig. La terten hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter. Pensle kantene med et pisket egg, og dryss over litt sukker. Stekes midt i ovnen, på 180 grader, i 40-45 minutter. Fruktterten er ferdig når deigen har fått en fin gylden farge, og det bobler godt blant aprikosene.

La crostataen ligge på stekebrettet til den er lunken eller helt avkjølt. Server alene, eller sammen med vaniljeis eller en klatt med pisket krem.

ferdigstekt fruktpai med aprikos

TIPS: Aprikosene kan godt byttes ut med syrlige epler eller plommer. Benyttes søtere frukt er det lurt å halvere sukkermengden i tertebunnen.

2 Comments

  1. hmm… jeg har en del plommer liggende i frysen… (ja – fra i fjor!) Kanskje de kan brukes til dette? Lurer på om jeg må forsøke dette!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.