Lunsj

Mølje

I dag, på selveste julaften, ønsker jeg å dele en litt spesiell familietradisjon. Mens de fleste sitter og spiser julegrøt og leter etter den etterlengtede mandelen, samles min lille klan til mølje. Eller kjøttmølje, om du vil. Tradisjonen kommer fra Buskerud, og det er min far som har forflyttet den ned på Sørlandet og inn i vår julestue. Med spesialbestilt møljebrød fra Aulie Lompebakeri og ekstra god oksehalekraft er dette et kraftmåltid som garantert holder magen i sjakk fram til julemiddagen.

mølje

Mølje

Oksehalekraft, kokende
Møljebrød, brukket i biter
Salt og pepper
Øl og akevitt

Bruk en serveringsbolle, og brekk opp noen flak med møljebrød. Kok opp kraften. Tradisjonelt sett blir kraften laget av rullekraft og ribbefett. Jeg foretrekker oksehalekraft.

Hell litt kraft over møljebrødet, akkurat nok til at alt brødet blir gjennomtrukket. Møljen skal være fuktig, men ikke rennende. Hell av litt kraft hvis møljen blir for bløt. Smak til med salt og nykvernet pepper, og server med juleøl og en liten akevitt for de som liker det. NÅ er det jul!

mølje til jul

Jeg ønsker alle en riktig god jul! Og mange deilige julemåltider!

Tags

8 Comments

 1. Hihi, det var ikke akkurat denne retten jeg forventet å se når jeg så overskriften. I Nord-Norge er nemlig mølje fersk fisk, lever og rogn :P Må si jeg synes denne versjonen av mølje ser mye bedre ut.

  En riktig god jul til deg :)

  • ENEstående Mat

   Selv uten å ha smakt på “din” variant er jeg ganske glad det er kjøttmølje og ikke fiskemølje vi har :-)
   en riktig god jul til deg også :-D

 2. På Jæren er det ikke uvanlig å finne mølje å bordet i juletider, og da sammen med “smalaføde” – altså kokte saueføtter. Her dyppes godt flatbrød kort i det rike og kraftige kokevannet (“flåtet”) og serveres som tilbehør til føttene (sammen med poteter og, hos noen, erterstuing).

 3. Hei ,”MØLJE” ,har alltid vært der ,nå er jeg 64 år,og har mine kjære mamma og pappa og takke for en fin tradisjon som min mor overleverte til min kjære BJØRG .Brødet stekes på takke og hun bruker kraft fra bibringe og høyrygg ,og det er øl og aquavit til,gleder meg til mølje ,og god jul og gud bevare MØLJA. MVH FINN REINHARDSEN

 4. hans h. iversen

  hjemme hos oss hadde vi kokt flesk,poteter og kålrabistappe,med krafta fra flesket som saus,og ei krukke med slottssenep,det var formiddagsmat på Juleaften,øl og aquevitt.Lillestrømsmølje

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.