Kake

Påskefristelse: Suksessterte a.k.a. gul kake

La meg få presentere: Mammas gule kake. Eller suksessterte som alle andre kaller det. En ekte kakeklassiker, med andre ord.

Her snakker vi deilig, luftig mandelbunn i kombinasjon med en myk og heftig kaloribombe av en krem. Den er en klassiker i min familie. Mang en gjest har åkket og oi’et seg etter å ha blitt fristet for mye. Men det er jo så vanskelig å la være å bare ta litt til…

En annen høydare fra mammas oppskriftsbok er klassisk ostekake. Den kan anbefales den også!

Suksessterte (22 cm kakeform)

Bunn:

 • 4 eggehviter
 • 125 g sukker
 • 100 g malte mandler
 • 1 ss hvetemel
 • 1 ts bakepulver

Krem:

 • 4 eggeplommer
 • 1 dl fløte
 • 100 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 100 g mykt smør

Slik gjør du:

 1. Start med bunnen: Sett ovnen på 180 grader.
 2. Eggehvitene piskes til hvitt, stivt skum.
 3. Bland mandler, mel, sukker og bakepulver i en annen bolle
 4. Vend de stivpiskede eggehvitene sammen med det tørre. Ha i en smurt kakeform, Ø22 cm.
 5. Stek mandelbunnen i 25-30 minutter, midt i ovnen. Bunnen skal bli litt gylden. Avkjøles på benken.
 6. Lag kremen: Ha eggeplommer, sukker, fløte og vaniljesukker i en gryte. På svak/middels varme varmes blandingen forsiktig opp under konstant omrøring.
 7. Når blandingen nærmer seg kokepunktet, tykner den. Ta av platen og la kremen avkjøles til romtemperatur.
 8. Mens det fremdeles er LITT lunk i kremen, røres mykt smør sammen med kremen, litt av gangen. Smøret skal IKKE smelte. Den ferdige kremen settes kaldt i ca. 30 minutter.
 9. Legg kakebunnen på et serveringsfat. Fordel kremen på toppen og la den renne ned på sidene. Pynt med mandelflag hvis du har det. Så er det bare å nyte ei sabla god kake!

TIPS: Kaken kan lages helt ferdig og settes i frysen til en senere anledning. Når du skal servere den er det bare å la den tine på benken, og imponere med “nybakt” kake!

63 Comments

 1. Dette er den aller beste kaken jeg vet. Sist gang jeg lagde den så ble fyllet på toppen litt for rennende, men den smakte godt fordi.

  • Den er en klassiker, det er liten tvil om det…
   Ifølge mamma så er altså trikset med kremen at det er rett temperatur når smøret røres inn… smaken er den samme fantastisk gode uansett :-D

 2. Hei Anne Cathrine, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG påskespesial :-)

 3. Bravo du har lagd sukse terte

 4. Dette er en favoritt i min familie også. En super og ikke altfor vansklig kake. Vi pleier å ha mandler (som deg) men også kakket hvit sjokolade på toppen for å få kaken til å vokse enda mer :D

 5. Dette er også min favoritt! Kona lager den til alle i slekta ved gode anledninger. Jeg kaller den “kaka med gul grukk!” Og hun sier over min skulder at hun IKKE bruker bakepulver og hvetemel i sin oppskrift. Kjempegod!!!!

  • Klassisk kake, som “alle” liker, med mange varianter og forskjellige ingredienser. Tipper bunnen blir noe “tyngre”, eller kompakt, uten hvetemel og bakepulver. Mmmmm… :-)

   • Neida, den blir på ingen måte tung eller kompakt uten hvetemel og bakepulver. Min blir fantastisk høy og luftig!
    Dessuten bruker jeg alltid Meierismør i kremen, OG jeg lar det smelte inn og verdens blankeste og seigeste krem…som karamell ;o)

  • Suksessen

   Og når hvetemelet sløyfes, har man en enkel, glutenfri kake som kan fryses i serveringsstykker. Veldig greit dersom man har en med cøliaki i familien.

 6. kan anbefale å piske opp smøret før du blander det i eggemassen, som ikke bør være varm. pisk dette sammen. da får du en god luftig krem som ikke renner :)

 7. Hos oss heter den også gulkake. Jeg hadde det litt travelt en gang og brukte margarin istedet for smør, det var ikke en suksess, bare veldig kvalmt.
  Ha en riktig fin påske.

 8. Julenissen667

  Denne har jeg også fått servert av mor siden jeg var liten. Jeg har vokst fra kaker litt, inkludert denne, så jeg spiser den ikke lengre. Men den ble kalt gul kake hos oss også. (mor lagde en sjokolade variant også, brun kake ;) )

  Veldig god kake, om man er i det humøret (som dere damer ofte er :P )

 9. Til “h”
  Det heter Suksessterte, eller -kake. Men man uttaler faktisk hele ordet på norsk, suksess . Det er det mange som har glemt de siste årene. Det kan også uttales på den franske måten [syksé].
  God påske, og nyt den gule kaken.

 10. Suksessterte er rette navnet.
  Lager “hverdagsvarianten” med margarin (ikke smør), og festutgaven med smør. Kaka blir like god den. Når man velger bort hvetemel i bunnen er dette ei kake som fungerer godt i forhold til dem som har intoleranse for hvete (stadig flere i min bekjentskapskrets).

  Jeg pisker margarinen nesten helt hvit før jeg blander eggekrem og smørkrem. Blir da en luftig og lett (neppe) krem som bare sklir ned halsen..

 11. Alexander

  Suksesskake heter det :)

 12. Hurra! For en fantastisk blogg du har! :D Som snart ferdig student skal jeg flytte til en leilighet med et ordentlig kjøkken. Siden jeg aldri har hatt det før, så har jeg brukt det som unnskyldling til at jeg ikke orker å lage skikkelig middag. Fakta er jo at jeg synes det er slitsomt å lage mat til bare meg. Men med dine ENEstående oppskrifter så kjenner jeg lysten til å kokkelere skikkelige måltider til meg selv :D

 13. Jeg kaller den suksessterte. Lagde en sånn i går.
  Men jeg steker den som to bunner, slik at jeg kan ha eggekrem mellom lagene også. Men da må porsjonen være større enn det som står her. Jeg brukte 6 egg og 250 g mandler. Ikke ikke hvetemel i. Derfor passer denne så godt for cøliakere.
  Gullkake er noe annet. Det pleier jeg å lage etter å ha laget flere kransekaker til jul, og sitter igjen med en masse eggeplommer. Gullkaka lages omtrent som vanlig kake med hvetemel og bakepulver, men istedenfor hele egg skal det være bare eggeplommer i.

 14. Janne C. Lemicka

  Hos oss kaller vi den prinsessekake. Jeg bruke melis istedenfor sukker, og ikke noe hvetemel. Jeg tar også marsipan rundt kaken (ikke noe billig eldorado-skvip etc. men skikkelig marsipan), da gjør det ikke noe hvis fyllet blir litt flytende. Er favorittkaken til søsteren min.

 15. Anne Karine

  Hei!
  Da jeg så denne oppskriften (i VG) måtte jeg jo bare prøve meg :-) Har aldri bakt “gul kake/suksessterte” før – så det blir spennende å smake den! Jeg laget den med Sukrin i stedet for med vanlig sukker, vaniljepulver istedet for vaniljesukker og uten hvetemel – så den er jo også lavkarbo/diabetesvennlig/glutenfri :-)
  God påske til deg og takk for oppskriften!

 16. Bytter du ut sukkeret med stevia eller sukrin, blir dette en kjempesunn kake faktisk!

 17. Kirsten Flage

  Det var den mest lækre kage vi længe har smagt. Nu har jeg bagt en ekstra tilæ fryseren. Tak for en dejlig let desswertkage.

 18. Lars Saksenvik

  Min bestemor hadde en nesten identisk oppskrift i sin personlige oppskriftsbok, og der sto det “Infarktkake” :-)

 19. Det så godt ut! God Påske.

 20. Kjempegod kake dette ja! Prøv å lage kremen uten vaniljesukker. Da blir den enda bedre.

 21. Vaniljestang i kremen da blir kremen skikkelig god. Hjemme kalte jeg den for nøttekake med gul krem. Det var fordi min kjære mor brukte istede for mandler. 4 eggehviter
  150 g melis
  150 g hasselnøtter. I kakebakst er det bare ekte meierismør som gjelder.

 22. Denne lages best uten vaniljesukker og hvetemel! ;) God Påske!

 23. Odd Kristian Hagen

  God kake. Gooood kake

 24. skal det brukes matfløte eller kremfløte? hilsen nybegynner i kakebaking ;)

 25. Jeg bare MÅTTE prøve denne oppskriften når jeg så de lekre bildene. Og for en kake det ble, herregud så godt! Nå gjenstår bare ilddåpen, min kjære skal få smake på den. Hans mor baker nemlig den aller beste suksessterten sier han, så da får vi se ;)

  Takk for god oppskrift!
  Hilsen Karina

 26. Christina

  Bakte denne i begynnelsen av påsken og byttet ut sukker med sukrinmelis, men det gjør jeg ikke i kremen neste gang. Men uansett, dette er første gang jeg virkelig har fått til gul kake. Alle andre oppskirfter blir bunn for dårlig og alltid for lite krem, men ikke med denne. Var ikke ei smule igjen

 27. Oppkoket skal opp i det rørte smøret, og ikke omvendt. Da unngår du at kremen blir rennende, for det skjer ofte.

 28. Den heter opprinnelig Suksessterte fra Vadsø. Bytter du ut noen ingredienser, så er det ikke en Suksessterte, men en vanlig nøttekake. Helt greit det og.

  I originaloppskrifta står det saltfritt smør.
  Serveres den rett fra kjøleskapet, e den heeelt uimotståelig.

  • Er jo bare en dårlig variant på suksessterta fra Vadsø dette…..Det skal være to bunner,ikke noe hvetemeltull og bare ekte saker som kremfløte,meierismør og mørk sjokolade i Vadsøkaka :))

 29. Verdens beste kake!!!!!! Den har jeg bakt mye!
  Men jeg har ikke hvetemel i den!!!

 30. Hei
  Det du kaller “Gul kake” kaller vi Suksess-terte her nordpå. Men vi har en litt annen og mye bedre “vri” på kaka – to mandelbunner med krem i mellom, smeltet sjokolade på toppen og pynter med noe av kremen – kjempegodt!

 31. Oscar II’s kake er dette ja.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.