andebryst i skiver med salat
Middag, Saus

Lucky Duck

Det er en særdeles heldig and som har havnet på min tallerken sammen med en aldeles nydelig appelsinsaus. Det kan jo diskuteres om anden er helt enig i denne påstanden, men jeg føler meg i alle fall veldig heldig. Andebryst er muligens litt ekstravagant for en ENEstående husholdning, men av og til kan man jo unne seg litt ekstra. Og siden kjøttet og sausen er veldig mektig har jeg bare litt god salat som tilbehør.

andebryst i skiver med salat

Stekt andebryst med kremet appelsinsaus og salat (1 porsjon)
1 stk andebryst (underkant av 250 g)
Salt og pepper
1 dash flytende honning (gjerne akasiehonning)

Kremet appelsinsaus
1 sjalottløk (finhakket)
1/2 ss smør
1/4 hakket chili (uten frø)
0,5 dl kraft/stekesky
0,5 dl appelsinjuice
0,75 dl lett crème fraiche
1 ts revet appelsinskall/klementinskall
Salt og pepper
1 klype sukker (kan sløyfes)

Salat med klementiner, fetaost og pinjekjerner
1 liten hjertesalat
1/4 agurk i biter
1/4 smakspaprika i biter
1 klementin i båter
1/2 pakke Appeltina fetaost (i olje med soltørkede tomater)
2 ss ristede pinjekjerner

Start med sausen. Den skal reduseres og det tar fort litt tid. Sjalottløk og chili freses blankt i smør i en kasserolle. Tilsett kraft/stekesky og appelsinjuice. Kok inn til det halve (ca 20 min). Når kraften er redusert tilsettes crème fraiche. Kok opp igjen og la den småkoke i et par minutter. Smak til med revet skall, salt og pepper. På dette tidspunktet kan det være sausen virker litt bitter og kanskje litt tykk. En klype sukker kan runde smaken og litt stekesky fra andebrystet kan brukes til å spe ut. Men sausen skal være litt tykk…
Sausen endrer karakter og blir den perfekte “date” til andebrystet.

andebryst

Andebrystet tørkes og rutes i små ruter med skarp kniv på skinnsiden. Gni inn salt og pepper. Stek i varm, tørr panne med skinnsiden ned til den har fått en sprø og gylden overflate (3-5 minutter). Legg andebrystet med skinnsiden opp i ildfast form, ha på litt honning og bruk steketermometer for å vite når kjøttet er rosa og saftig. Stekes på 160 grader til kjernevarmen er 68 grader (ca 20 min). La kjøttet hvile i noen minutter før det skjæres på skrått i tykke skiver.

Salatblader, agurk, paprika og klementiner blandes i en bolle. Ha over fetaost og og litt av oljen. Strø ristede pinjekjerner på toppen.

Oppskriften til appelsinsausen har jeg funnet på MatPrat

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.