grillet laks med rabarbra
Middag

Laks og rabarbra på grillen

Jeg husker ikke snøen som falt i fjor og det velger jeg å se på som en ganske positiv ting. Håpet er at det frigjør en del plass på “harddisken” til informasjon som er langt viktigere. Du vet, sånne essensielle ting som for eksempel at rabarbra med stor suksess kan grilles. Det at jeg husker snøen som falt vinteren 1987 er derfor svært bekymringsverdig og får meg til å undre på alle godsakene jeg må ha slettet…

grillet laks med rabarbra

Men altså, rabarbra på grillen! Inspirasjonen fikk jeg da jeg så et program med Tina (den sprudlende TV-kokken fra Skåne). Tina pakket rabarbraen inn i folie med ingefær, smør og sukker og lot varmen gjøre resten. Jeg har lagt til hvitløk og chili som gir den sursøte smaken et ekstra kick – perfekt til grillmat.

Har du ikke grill? Sjekk tips nederst i innlegget.

Laks og rabarbra på grillen, med ovnsbakte båtpoteter (1 porsj.)

 • 200 g laksefilet, med skinn
 • Fiskekrydder eller salt og pepper
 • Olje
 • 0,5 hjertesalat
 • 1 ss smør

Ovnsbakte båtpoteter

 • 150 g poteter med skall, delt i båter
 • 1-2 ss olivenolje
 • Maldonsalt og nykvernet pepper

Rabarbrapakke på grillen

 • ca 120 g rabarbra, i biter
 • 1 ss revet fersk ingefær
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 0,25 rød chili, finhakket
 • 1 ss brunt sukker
 • 1 ss smør, i klatter

Slik gjør du:

Start med båtpotetene: Sett ovnen på 200 grader. Vask potetene, tørk godt med kjøkkenpapir og del i båter. Legg potetbåtene med skallsiden ned på bakepapirkledd stekebrett. Ringle over olivenolje og krydre med enten godt fiskekrydder eller Maldonsalt og nykvernet pepper. Sett stekebrettet midt i ovnen og bak potetene til de er gode og møre og begynner å bli godt stekt (ca 40-45 minutter).

Forbered rabarbrapakken: Skyll og tørk rabarbraen før den skjæres i 3-4 cm lange biter. Legg rabarbrabitene på et stykke grillfolie. Bland sammen revet ingefær, finhakket hvitløk og chili og brunt sukker. Dryss blandingen over rabarbraen og fordel smøret utover i klatter. Pakk sammen folien til en pakke som kan legges på grillen.

grillet rabarbra

Laks og rabarbra grilles på indirekte varme

Så, laksen: Tørk laksefileten med kjøkkenpapir og krydre med godt fiskekrydder (eller salt og pepper). Pensle grillristen med olivenolje og legg laksefileten med skinnsiden ned på den delen av grillen som ikke har direkte varme under. Bruk lokk på grillen.

Sjekk underveis at fisken ikke svir seg fast. Løft fisken fra langsiden av fileten og lirk forsiktig til du kjenner at hele fiskestykket er løst. Det er ikke nødvendig å snu fisken, men du kan gjøre det hvis du vil ha grillmønster på toppen. Laksefileten er ferdig i løpet av 20-25 minutter på grillen.

Legg rababrapakken på indirekte varme sammen med laksefileten. Pakken grilles i ca 15 minutter til alt er gjennomvarmt og rabarbraen har begynt å falle sammen. Serveres straks fisken er ferdig.

grillet hjertesalat med kryddersmør

Når alt det andre er klart legges hjertesalaten (delt i to på langs, stilken intakt) med snittflaten ned på den varme grillen i ca 1 minutt. Snu salaten og legg på et par klatter kryddersmør (smør blandet med fiskekrydder eller en annen god krydderblanding) og server sammen med grillet laksefilet, rabarbra og ovnsbakte båtpoteter.

grillet laks med rabarbra

TIPS 1: Bruker du grillpanne på komfyren i stedet for grill? Ikke noe problem! Smør pannen med olje og varm opp på medium sterk varme og grill fisken forsiktig i ca 10 minutter uten å snu fileten.

TIPS 2: Rabarbrapakken kan også bakes i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.