mandelcookies med appelsinsmak
Småkaker

Mandelcookies med smak av appelsin

Om det er det ferdigkjøpte makronfyllet som gjør susen vet jeg ikke, men sjelden har damene på jobb “støvsugd” kakefatet raskere enn da disse mandelcookiesene hadde sin verdenspremiere på pauserommet. Jeg velger selvsagt å tro at det er den kjærlighet og glede kakene er bakt med, gjør at de smaker ekstra godt. Det er i alle fall liten tvil om at de er himla gode!

mandelcookies med appelsinsmak

Som julekaker flest er småkakene så tørre at de aldri vil bestå en plystretest om det så smalt. De må helst nytes sammen med væske i form av kaffe, eller en deilig søt dessertvin. Smaken er god og kanskje litt mystisk, krydret men likevel ikke, og med en frisk smak av appelsin. Grovt salt på toppen setter en ekstra liten spiss på smaken. Mmmm….

Mandelcookies med smak av appelsin (ca 40 stk.)

200 g (1 pk) Makronfyll fra Freia (evt. 100 g finmalte mandler + 100 g melis)
50 g appelsinjuice, kokende
220 g romtemperert smør
120 g hvitt sukker
120 g brunt sukker
2 egg
05 ts vaniljeekstrakt
360 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,25 ts salt
Revet skall av 1 appelsin

Maldonsalt
Perlesukker

Sett ovnen på 175 grader. Ha makronfyllet i en bakebolle og hell over appelsinjuice varmet opp til kokepunktet. Bland godt til du har en klissete masse. Tilsett romtemperert smør og pisk alt luftig. Et triks for å romtemperere smøret i en fei (hvis du har glemt å ta det ut av kjøleskapet eller plutselig bestemt deg for å bake) er å bruke en ostehøvel til å skjære det tynne skiver. Da blir smøret mykt på null-komma-niks.

Pisk hvitt og brunt sukker inn i smørmassen til alt er relativt luftig og porøs. Tilsett et egg og vaniljeekstrakten og miks godt. Bland så inn det andre egget. Sikt inn hvetemel, bakepulver og salt og rør sammen med det våte. Pass på å ikke jobbe for mye med deigen. Vend til slutt inn revet appelsinskall (pass på å ikke få med det hvite skallet, det er bittert).

Bruk spiseskjeer å forme passe store runde-ish klatter med kakerøre. Sette på bakepapirkledd stekebrett, men ikke sett kakene for tett da de vil flyte litt ut. Dryss grovt salt og perlesukker på toppen (og kanskje noen mandelflak hvis du har), og stek småkakene midt i ovnen 12-15 minutter. Når mandelkakene begynner å få litt mørkere farge i kantene er de ferdig stekt. Avkjøl noen minutter på stekebrettet og løft over på rist til de er helt avkjølte. Oppbevares i tørr og tett kakeboks.

mandelcookies

Mandelcookiesene er sabla gode til alle typer kaffeslabras, gjerne med et lite glass Moscatel de Setúbal, Iseple fra Egge Gård eller fin gammel portvin på si. Det er jo lov å kose seg litt ekstra ;-)

Inspirasjon til mandelcookiesene fant jeg på food52.com

TIPS: Makronfyllet, eller malte mandler og melis, kan byttes ut med 200 g marsipan. Det er da viktig at det er marsipan med mer enn 50 % mandler. Da er det heller ikke nødvendig å varme opp appelsinjuicen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.