fruktkake til jul
Bakst, Kake

Fruktkake til jul

Hold deg fast, for nå er tiden endelig kommet da du skal få bruk for de enorme mengdene med cocktailbær du har liggende på spiskammerset. Nei, sier du, ingen cocktailbær til overs? Da er det bare å løpe og kjøpe slik at fruktkaken kan bli klar tidsnok til jul. Den trenger nemlig å hvile og samle krefter et par uker, slik at den kan bli skikkelig god i tide til årets store etegilde.

fruktkake til jul

Store mengder dadler, nøtter og de nær uspiselige cocktailbærene samles i en formkake så tung og mektig at det knapt finnes en anledning hvor det er naturlig å servere den. Bortsett fra til jul. Da er det nemlig ingen grenser for hva tradisjoner og vaner får oss til å sette på bordet.

Det er langt fra hvert år jeg lager denne fruktkaken, men den hører likevel med når Akepott knekker nøttene sine og alle hold in-strømpene mine går inn i årets mest utfordrende uke. Om denne oppskriften er av engelsk eller italiensk herkomst vites ikke, men den blir i alle fall alltid godt mottatt i min lille familie her på Sørlandet…

fruktkake til jul

Fruktkake (1 brødform)

3 medium store egg
1,5 dl hvitt sukker
2dl hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts salt
500 g stenfrie dadler, grovhakket
250 g cocktailbær, grovhakket (gjerne i forskjellige farger fra Dr. Oetger)
250 g paranøtter, hasselnøtter eller pekannøtter, grovhakket

Sett ovnen på 175 grader. Gni innsiden av bakeformen med nøytral olje og kle med bakepapir.

Bruk kjøkkenmaskin til å piske pisk egg og sukker luftig. Sikt inn hvetemel, bakepulver og salt og kjør maskinen til alt er godt blandet.

Fjern eventuelle steiner fra dadlene og bruk en kniv til å dele/hakke dadler og cocktailbær i mindre biter. Hakk nøttene og pass på å ha grove biter. Jeg har tidligere brukt kun paranøtter i kaken og det smaker veldig godt. Jeg har også brukt en blanding av hasselnøtter og pekannøtter, noe som også funker fint. Bruk det du liker best eller det du har tilgjengelig. Vend til slutt frukt og nøtter inn i kakerøren til alt er godt blandet.

fruktkake i skiver

Hell røren over i brødformen og stek på rist nederst i ovnen i ca 90-105 minutter (drøye 1,5 time). Dekk formen med bakepapir for å forhindre at toppen blir brent. Stikk kaken med en kakepinne for å sjekke om den er ferdig stekt. Når pinnen er tilnærmet tørr er kaken ferdig stekt. Avkjøles i formen. Pakk den avkjølte fruktkaken inn i folie/matpapir og et kjøkkenhåndkle og oppbevar tørt og kjølig i 2-3 uker før den serveres i julens mange kaffeslabras.

Prøv gjerne en skive fruktkake sammen med et glass god portvin til –  en tawny, for eksempel. Mmmm…

TIPS 1: Du kan erstatte cocktailbærene med rosiner, sultaner, sukat, tranebær eller andre typer tørkede frukter.

TIPS 2: Jeg har ennå ikke klart å la være å få en litt svidd skorpe på fruktkaken. Den lille detaljen kan dekkes til med glasur eller et lett dryss melis.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.