soyastekt skrei
Middag, Sjømat

Soyastekt skrei med grønnsaksform

Soyastekt skrei er en sabla digg, om jeg så skal si det selv, og dette er en hverdagsmiddag du absolutt ikke bør gå glipp av. Men først litt om hva jeg ofret for å lage den.

På noen områder i livet er jeg skammelig pysete. Jeg er redd for å skade meg, tenker altfor ofte på konsekvenser og pingler ut av situasjoner jeg ikke har kontroll på. Et eksempel: På toppen av alpinbakken (i barneløypa!) har det skjedd at jeg har brutt ut i hulkende gråt fordi bakken ser så bratt ut og jeg ikke vet hvordan jeg skal komme meg helskinnet ned. Et annet eksempel: Jeg er trygg på land og trygg i båt, men når jeg skal krysse fra det ene til det andre blir jeg høyst usikker – noe som har resultert i minst én tur i det våte mellompartiet.

Men jeg må si at jeg føler likevel livet er noenlunde fullverdig uten ski på beina eller hyppige båtturer.

soyastekt skrei

At jeg også er pysete på kjøkkenet (!) er litt mer kinkig, særlig når man henger såpass mye på kjøkkenet som jeg gjør etterhvert. Jeg er redd for å brenne meg, redd for å få stekesprut på huden og ikke minst redd for å utilsiktet amputere viktige kroppsdeler med kjøkkenkniver. Og det var nettopp det som skjedde da jeg lagde denne retten for første gang: Alt var klart, jeg skulle bare hakke noe persille, da jeg plutselig var en liten fingertupp mindre. Og i dét jeg følte behov for å besvime tenkte jeg at det var dumt at jeg var alene hjemme – så jeg lot være.

Uten å gå inn i de blodige detaljene kan jeg likevel nevne at jeg følte meg himla “bad ass” da jeg lappa meg selv sammen og fullførte kjøkkentjenesten med glans. Jeg kommer også til å bli hel igjen på et eller annet tidspunkt…

Soyastekt skrei med grønnsaker og fetasot

Poenget (ja, det er et poeng her) er at den soyastekte skreien jeg ofret blod og tårer for, var 100 % verd det. Smør og soyasaus er som skapt til hvit fisk. Jeg er jo ikke akkurat veldig fan av saus til vanlig (mest fordi jeg ikke er god på det), men for denne kombinasjonen gjør jeg mer enn gjerne et unntak.

For å lage tilbehøret tømte jeg grønnsakskuffen og rota rundt i glass og beholdere etter passende rester. Det resultere i en mettende og smakfull grønnsaksform med litt middelhavspreg. Det går helt fint hvis du har andre grønnsaker du heller vil bruke.

Soyastekt skrei med grønnsaksform (1 porsjon)

Grønnsaksform
ca 1/2 sellerirot (eller knollselleri), i små terninger
1 middels stor potet, i små terninger
1/2 gul løk, i båter
2 fedd hvitløk, delt i 2
1 stor sjampinjong, i skiver
10 cherrytomater, delt i 2
10 oliven uten stein, delt i 2
Bladpersille
Salt og pepper
Olivenolje
Sitron
ca 30 g fetaost, smuldret

Soyastekt skrei
170-200 g skreifilet, skinn- og beinfri
0,5 ss salt
1 ss smør
1-2 ts soyasaus (gjerne en med mindre saltinnhold)
Nykvernet pepper, evt. godt fiskekrydder

Start med grønnsaksformen: Sett ovnen på 210 grader og sett en rist midt i ovnen.

Selleriroten trenger litt lenger tid i ovnen så begynn med den. Skrell og skjær i relativt små terninger. Ha terningene over i en ildfast form, ringle over god olivenolje, krydre med litt salt og pepper og sett formen inn i ovnen i ca 10 minutter mens resten av grønnsakene forberedes.

Grønnsaksform med fetaost

Skrell potet og skjær i terninger og del løk i båter. Del hvitløksfedd i to på langs og fjern “kjernen” – den kan være litt bitter på smak. Del sjampinjong i skiver og tomater og oliven i to. Ha alt i en bolle. Krydre med grovt salt, pepper og finhakket bladpersille. Ringle over god olivenolje og litt sitronsaft før alt mikses sammen så oljen og krydderet blir godt fordelt.

Ta formen med sellerirot ut av ovnen og blad sammen med resten av grønnsakene. Smuldre til slutt over fetaost. Sett formen inn i ovnen igjen til alt er mørt (ca 25-35 minutter). Når grønnsakene er klare, skru av ovnen men la formen stå i ovnen til servering.

soyastekt filet av skrei

Når det er ca 15 minutter igjen til grønnsakene er klare, dryss salt på fiskefileten. La den ligge slik i 10 minutter før fileten skylles og tørkes. Krydre fileten på begge sider med nykvernet pepper (eller godt fiskekrydder). Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme. Legg fileten i den varme panna og tilsett soyasausen etter ca 1 minutt. Stek skreien til fisken er gjennomvarm men ikke overstekt (ca 2-3 minutter på hver side).

Server den soyastekte skreifileten med én gang sammen med de smakfulle ovnsstekte grønnsakene. Og husk å få med stekeskyen – den er himla god!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.