Risotto med fiken og ost
Kjøttfri mandag, Middag

Risotto med fiken og chèvre

Fiken er kanskje den vakreste frukten jeg vet om. Og da snakker jeg ikke om den tørre paddeflate varianten med sterke tilknytninger til jul. Jeg snakker selvfølgelig om den fyldige, smekre, delikate, veldreide og ferske fikenen. Det lekre sarte skallet, det fløyelsaktige fruktkjøttet og de knasende kjernene. Fikenen er som en fristerinne som lokker meg til det forjettede osteparadis (ost og fiken er nemlig veldig gode venner) og jeg lar meg gladelig lokke…

Risotto med fiken og ost

Fikenens milde smak gjør at den lett kan overdøves, men til en mild chèvre eller enda mildere brie passer det perfekt med fiken. Denne herlige komboen kan du lett ha i en deilig salat eller bare sammen med noen gode kjeks, men jeg synes det er enda et par hakk mer spennende i en skikkelig mektig og kremete risotto. Enig?

Tre ferske fiken

Jeg brukte brie da jeg lagde risottoen som du ser på bildene. Det smaker også godt, men jeg holder likevel en knapp på en mild chèvre om du liker smaken av geitost.

Risotto med fiken og chèvre (1 porsjon)

0,5 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts olivenolje til steking
75 g risottoris
0,5 ss sitronsaft + 1 ss vann
(eller 1,5 ss tørr hvitvin)
Revet skall av en halv sitron
2-3 timiankvister
3-5 dl grønnsakskraft
1 ts smør
25 g revet parmesanost

15-20 g mild chèvre (eller brie), i terninger
1,5 fersk fiken, delt i 4
Balsamicoeddik
Salt og pepper

Bruk en vid gryte eller stekepanne til risottoen. Varm opp oljen på medium sterk varme og stek løk og hvitløk blank og myk. Vend risen inn i løkblandingen. Ha i sitronsaft, vann (evt. hvitvin), sitronskall og timian og rør om til væsken er absorbert.

Nærbilde av risotto med fiken

Kok opp grønnsakskraft i en kasserolle og hold den god og varm hele tiden mens risottoen øses. Den skal være så vidt under kokepunktet. Hell en liten øse kraft over risen. Rør om til kraften har trukket inn i risen. Spe på under stadig omrøring, litt og litt kraft av gangen. Etter 15-18 minutter nærmer risen seg perfeksjon. Den skal være myk på utsiden men ha en litt fastere kjerne. Er det ikke mer kraft igjen, bruk vann til å spe videre til risen er klar.

Vend smøret inn i risottoen sammen med parmesanosten. Rør godt til alt har smeltet sammen og risottoen er blitt kremet og god. Smak til med salt og pepper om nødvendig. Server med én gang (risotto må aldri vente, da blir den stusselig) med ostebiter og vakre fikenbåter. Ringle over litt balsamicoeddik hvis du liker det. Jeg synes i alle fall det passer godt til frukten og osten!

Risotto med fiken og ost

TIPS: Pass på at kraften/buljongen du bruker ikke er for salt. Smør og parmesanost sørger for nok salt. Smak til med ekstra salt rett før servering om nødvendig.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.