ildfast skål med oksehalestuing
Middag

Oksehalestuing med porter

Det er mulig du tror det at okser (og kuer, for den sakens skyld) har haler utelukkende for å vifte bort fluer. Misforstå meg rett – halen virker unektelig bra til akkurat dét. Men jeg vil påstå at svansene har et langt edlere og mer smakfullt formål som sitt hovedvirke. Jeg snakker selvsagt om delikatesser som oksehalekraft, oksehalesuppe, oksehaleragu og ikke minst oksehalesuing.

oksehalestuing

Det er noe magisk ved denne langtidsstekte gryteretten. Et knippe velkjente ingredienser som sopp, rotgrønnsaker og øl, pluss en overraskelse og en god dose tålmodighet er alt som skal til. De enkelte komponentene ofrer sin egen identitet for å bli opphøyd til den ultimate høst- og vinterretten: oksehalestuing med øl og sopp! Mmm…

PS: Kan du finne overraskelsen i ingredienslista? *

Oksehalestuing med porter (2 porsjoner)

600 g oksehale, i stykker
Olivenolje
Salt og pepper

2 fedd hvitløk, finhakket
2 små gule løk (ca 120 g), i båter
ca 40 g blodpudding, i terninger (kan erstattes med 0,5 ts malt nellik)
1 liten purre (ca 60 g), i skiver
2 gulrøtter (ca 120 g), i tykke skiver
1 pastinakk (ca 150 g), i terninger
60 g sellerirot, i terninger
0,5 ss hvetemel
4 ts tomatpuré
3-5 dl grønnsakskraft
1 dl porter øl, eller annen mørk øl med kraftig smak
1 laurbærblad
1 stilk fersk rosmarin (kun bladene), grovt hakket
100-150 g sjampinjonger, i tykke skiver
Smør til steking

Potetmos
Rosenkål, brokkoli, aspargesbønner eller andre grønnsaker

Sett ovnen på 220 grader. Gni oksehalestykkene inn med olivenolje og krydre godt med salt og nykvernet pepper. Legg på stekebrett eller i ildfast form og stek midt i ovnen i ca 20 minutter. Vend gjerne underveis for å få jevn bruning og karamellisering. Ta oksehalene ut av ovnen og sett til side. Senk temperaturen til 170 grader.

Mens oksehalestykkene brunes varm opp olje på medium sterk varme i en støpejernsgryte eller lignende som har lokk og som tåler å stå i ovnen. Surr hvitløk og løk sammen med blodpuddingen. Blodpuddingen er kun med for å sette en fin krydret smak og kan erstattes med malt kanel. Ha i ferdig oppskåret purre, gulrot, pastinakk og sellerirot. Tilsett tomatpuré og rør om. La det surre et par minutter.

nærbilde av gryte med oksehalestuing

Dryss over hvetemelet så det fordeler seg på alt innholdet i gryta. Hell over 3 dl kraft og alt ølet, ha i laurbærblad og grovt hakkede rosmarinblader og rør om. Legg oksehalene i gryta (pass på å få med all stekekraft), sett på lokk og plasser gryta på rist nederst i ovnen. Oksehalestuingen skal kose seg i ovnen i 3-5 timer – helt til kjøttet faller fra beinet omtrent bare ved å se på det.

Stuingen kan fort bli for tørr underveis. Jeg sjekker hver time og tilsetter mer kraft slik at ikke gryten tørrkoker og den gode sausen koker helt inn. Ønsker du en tydeligere ølsmak, tilsett mer porter.

Når det gjenstår ca 30 minutter før stuingen er klar, smelt smør i en stekepanne på sterk varme og stek sjampinjongskivene slik at de får en fin brunet overflate. Ha soppen sammen med stuingen mens tilbehøret forberedes.

oksehalestuing med mørkt øl og sopp

Server oksehalestuingen med deilig kremet potetmos og gode grønnsaker. Personlig synes jeg rosenkål passer godt til, men så er jeg veldig for rosenkål generelt sett. Sauterte aspargesbønner kan også være digg. Eller smørdampet brokkoli…

Oppskriften er inspirert av Jamie Olivers sykt gode oksehalestuing

* “Overraskelsen” i ingredienslista er selvsagt blodpudding. Det tipset fikk jeg av min engelske venninne Rita som sverger til blodpudding når hun skal lage “oxtail stew”.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.