Kotelett med grønnsaker og mangosaus
Middag, Saus

Kotelett med grønnsaker og mangosaus

Svinekoteletten er middagsrepertoarets usynlige veggblomst som altfor sjelden blir bydd opp til dans i mitt lille elveslott. Men når jeg en gang “hvert skuddår” hiver en pakke koteletter i handlekurven så er det som å danse vals med en gammel venn, akkompagnert av grønnsaker i alle mulige fasonger og sauser i hele spekteret fra smidig fløtesaus til fyrrig sursøt. Mer takknemlig, rask og god hverdagsmiddag skal du lete lenge etter – også når man er helt uten danseerfaring…

Kotelett med grønnsaker og mangosaus

Svinekotelett stekt på riktig måte kan være så utrolig godt, saftig og smakfullt. Stekt på feil måte – skosåle! Her gjelder det å være tøff i starten (få god stekeskorpe på hver side) og så la kjøttet “hvile” noen minutter før du setter tennane i koteletten. Da blir det perfekt hver gang.

Kotelett med ovnsbakte grønnsaker og mangosaus (1 porsjon)

0,25 gul løk, i båter
80 g søtpotet, skrelt og i båter
150 g gulrøtter, skrelt og delt i staver
2 små fedd hvitløk, del i to
1 ss olivenolje
1 ts soyasaus
Frisk timian
Maldonsalt og nykvernet pepper

Mango- og chilisaus
0,5 mango
Sitronsaft av 1/4 sitron
1 ts sweet chili sauce
0,5 ts hvitvinseddik

1 svinekotelett
0,5 ss smør
Salt og pepper
Frisk timian

Sett ovnen på 210 grader. Skrell løk og kutt i smale båter. Vask og skrell søtpotet og gulrøtter. Får du tak i regnbuerøtter er det flott, det blir så fine farger – men det er ikke nødvendig for smaken. Del søtpoteten i smale båter og gulrøttene i staver. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og kjernen. Kjernen kan av og til smake litt bittert, spesielt hvis den spirer.

Ildfast form med rotgrønnsaker

Legg alle grønnsakene i en ildfast form og ringle over olivenolje og soyasaus. Krydre med noen kvister frisk timian, grovt salt og nykvernet pepper. Bak grønnsakene midt i ovnen i 25-30 minutter, eller til grønnsakene er møre.

Ha renskåret mangokjøtt i sylinderformet beger eller egnet blandebolle. Tilsett sitronsaft, sweet chili sauce og hvitvinseddik. Kjør til en tykk jevn saus med en stavmikser.

Smelt smør i stekepanne på god varme. Snitt fettranden på koteletten med en skarp kniv for å unngå at koteletten krøller seg. Krydre den ene siden av svinekoteletten med salt og pepper og legg koteletten med den krydrede siden ned i stekepanna. Krydre den andre siden også med salt og pepper og legg et par kvister frisk timian i panna. La koteletten brunes i ca 2 minutter på hver side. Ta panna bort fra kokeplata, legg på lokk og la koteletten steke ferdig i ettervarmen i ca 5 minutter. Kjøttet skal da være gjennomstekt, men ikke tørt.

Server koteletten sammen med de ovnsbakte rotgrønnsakene og deilig pikant mangosaus.

Se på MatPrat hvordan man steker koteletter.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.