grovere eplekake i langpanne
Bakst, Kake

Bittelitt sunnere eplekake

Dette er ikke partykaka som forteller lattervekkende “groviser” i de sene nattetimer, lett slurete på s’ene og ørlite utsø på flatmark. Neida, dette er eplekaka som spretter rundt i heia på leit etter en ny topp å bestige, som aldri kan være i ro eller tilbringe en solskinnsdag innendørs.

Og det er helt greit for noen må jo være sånn også. Og så er det fint for meg, sofagrisen, som dermed kan unne meg en skikkelig stykke “sunn” eplekake og tenke at den sikkert hadde smakt suverent på den toppturen jeg aldri tok…

Stykker med eplekake med melisdryss

Grov og bittelitt sunnere eplekake (12 porsjoner)

2 egg
4 ss brunt sukker
0,5 ts salt
100 g havregryn
100 g sammalt hvete
(evt. 200 g havregryn)
1 ts bakepulver
300 g mager vaniljekesam
0,5 dl solsikkeolje

300 g epler, skrelt og skåret i båter
25 g sukker
0,5 ss kanel
50 g mandler, grovt hakket

Pisk sammen egg, brunt sukker og salt i en blandebolle. Tilsett havregryn, mel og bakepulver og bland godt sammen. Rør inn kesam, og til slutt solsikkeolje.

Bruk liten langpanne, springform eller en annen type kakeform og kle med bakepapir. Jeg bruker en firkantet browniesform. Hell kakerøren i formen og fordel jevnt utover.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i smale båter og ha i en bolle. Bland sammen sukker og kanel og dryss over eplebåtene. Bruk sleiv eller lignende til å fordele sukkerblandingen godt. Stikk så eplebåtene ned i kakerøren, tett i tett. Fordel til slutt grovt hakkede mandler jevnt utover kaken.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 15-20 grader. Mot slutten av steketiden kan du sette på grillelementet noen minutter om du synes kaken har fått for lite farge. Bruk en kakepinne til å sjekke om kaken er ferdig stekt. Pinnen skal være helt tørr når kaken er ferdig. PS: ved bruk av sammalt hvete blir konsistensen på kaken litt “deigete” eller “daustekt”. Men det synes jeg bare er godt.

et stykke eplekake med vaniljekesam

Løft kaken ut av formen når den har avkjølt seg litt, og la den avkjøles videre på rist. Server den sunne eplekaken med usunn pisket krem, eller kanskje en kule fet vaniljeis. Eller mager vaniljekesam, hvis du vil fortsette den “smale” linje.

4 Comments

  1. Høres veldig godt ut! Gleder meg til å prøve :)

  2. Åååh det e jo samme oppskrifta som “ganske sunne blåbærmuffins” Mi yndlingsoppskrift som æ bruka som base førr alt av muffins Nu har den fått enda et brukaområde, eplekake Gleda mæ te å prøv den, tusen takk førr at du dela me oss

    • ENEstående Mat

      Ja, det er samme oppskrift som utgangspunkt – good catch! Gøy at du følger med på bloggen, Renate :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.