Kjøttfri mandag, Lunsj, Middag, Tilbehør

Spansk pytt-i-panne

Denne fine spanskinspirerte pytt-i-panne-saken er som å jobbe med byggeklosser. Du starter i det små med en panne, olje og løk. Sakte bygger du på med nye smaker og konsistenser, og til slutt sitter du igjen med aldri så lite spansk hus i den samme panna du begynte med.

spansk_pytt-i-panne_1

Dette er mitt siste desperate forsøk på å holde fast i idéen om varme sommerdager. Samtidig er det også en fin hyllest til grønnsakene som er i sesong i skillet mellom sommer og høst… Det er like før rotgrønnsakene tar over for alvor, men først kan jeg nyte de aller siste norske tomatene, den (etter min mening) evig snodige squashen og spansk paprika!

Spansk pytt-i-panne med egg (1 porsjon)

1 medium stor paprika, bakt i ovnen (jeg liker å bruke gul paprika for å få litt farge til denne retten, men det går fint å bruke en miks eller den du liker best)
0,5 ss olivenolje
0,5 rød løk, i tynne skiver
1 lite fedd hvitløk, finhakket
0,5 grønn squash, i terninger
1 medium stor tomat, i biter
0,5 ts paprikapulver
ca 0,5 ts frisk timian
1 ts sherryeddik
Salt og pepper
1 egg

Start med å bake paprika:
Sett ovnene på 200 grader. Del paprikaen i to og fjern stilk og frø. Gni overflaten inn med olivenolje og legg med snittflaten ned på bakepapirkledd stekebrett. Bak paprikaen midt i ovnen i ca 20 minutter. Legg de varme paprikabitene i en plastpose, eller en bolle dekket med plastfolie, mens de avkjøles. På denne måten blir det enklere å få av skinnet. De ferdigbakte, møre og søte paprikafiletene skjæres i strimler eller biter til denne retten.

I mens paprikaen bakes: Varm opp olje i stekepanne på medium sterk varme. Tilsett løk i tynne skiver og la den surre seg blank og fin i ca 5 minutter. Ha i hvitløken og la det surre videre ca 1 minutt.

Del squashen på langs på midten, så på langs på midten av hver halvdel. skjær bord den svampaktige kjernen, og del resten i ca like store (ca 2×2 cm terninger). Ha squashbitene i stekepannen, rør om og la blandingen steke til squashen blir myk og får litt farge (ca 10 min).

spansk_pytt-i-panne_2

Del tomat i to, fjern stilkfeste og frø. Del så i båter som igjen deles i biter på ca samme størrelse som squashbitene. Ha tomatbitene i stekepanna. Dryss over paprikapulver, timianblader og rør om. Ringle over sherryeddik og smak til med salt og pepper. Senk temperaturen på komfyren og la stuingen godgjøre seg under lokk i ca 10 minutter.

Når stuingen er klar røres de bakte paprikabitene inn. Lag en åpning (eller flere, hvis du lager flere porsjoner) i stuingen og kakk egget oppi åpningen. Skru opp temperaturen på plata igjen og stek egget så lenge at det er stekt slik du vil ha det. Server med hvitløkstoast, eller bare ferskt godt brød. Noen skiver med deilig serranoskinke passer også godt til.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.