Nærbilde av smørstekt fisk, grønnsaker og blomkålris
Middag, Sjømat

Smørstekt laks med blomkålris, løk og paprika

Hva skjedde egentlig med ho derre matbloggeren som “hatet” laks? Hun som gang på gang la ut lakseoppskrifter, tilsynelatende under høylydte protester? Hmmm… Nei, henne har jeg ikke sett!

Det har skjedd mye siden jeg startet å legge ut mine enestående kjøkkeneventyr for noe over fire år siden. Ikke minst når det kommer til mine egne smaksløker.

Der jeg tidligere helst ikke ville ta i laks med en kjøkkenpinsett (med mindre den var kald og rå, i selskap med soyasaus), er dette nå blitt en av mine “go-to-dinners”. Du vet, sånne raske og enkle hverdagsmiddager som hjelper en stakkar når hjernen går i middagslås på butikken? Et stopp i fiskedisken og et i grønnsaksavdelingen, og mye er gjort. Resten av jobben gjør stekepanna og smøret… Easy peasy!

Tallerken med smørstekt laks, grønnsaker og blomkålfilet

Smørstekt laks med blomkålris, løk og paprika (1 porsjon)

1/2 gul løk, i tynne båter
1/4 rød smakspaprika, i strimler
1-2 ts smør til steking

125-150 g laksefilet, skinn- og beinfri
Fiskekrydder eller salt og pepper
1/2 sitron
1-2 ts smør til steking

La laksefileten ligge på benken og bli romtemperert mens du starter med grønnsakene. Del løken i tynne båter og skjær parikaen i strimler. Smelt smør på middels høy varme. Ha grønnsakene i panna, skru ned litt på varmen, og la de surre til i ca 10 minutter.

Nærbilde av smørstekt fisk, grønnsaker og blomkålris

Tørk laksefileten godt med kjøkkenpapir. Krydre fisken på begge sider med godt fiskekrydder, eller rett og slett bare grovt salt og nykvernet pepper. Ta fram en ny stekepanne og smelt smør på ganske høy varme (men ikke full guff). Stek laksen i ca 3 minutter på hver side. Når fisken snus, legg den halve sitronen med snittsiden ned i stekepannen og la den steke sammen med laksefileten. Løft løk- og paprikablandingen over på en tallerken og stek blomkålrisen som beskrevet under. Når blomkålrisen er ferdig er laksefileten klar. Laks er best når den er mer “rå” i midten enn for mye stekt.

Blomkålris
1/4 blomkål, raspet
1/2 eple, raspet
1 ss frisk bladpersille, finhakket
Salt og pepper

Rasp blomkålhodet og eplet på rivjern (grov side). Bland godt sammen. Om nødvendig, tilsett mer smør eller olje i pannen paprika og løk ble stekt, og ha i blomkålblandingen. Smak til med litt salt og pepper og la det surre under omrøring i 3 minutter. Rør til slutt inn finhakket bladpersille og server med en gang sammen med den smørstekte laksefileten og grønnsakene. Skvis saft fra den varme sitronen over retten for å få en frisk balanse til smørsmaken.

Nærbilde av pannestekt sitron

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.