Hvitløksfoccacia med basilikumsblader
Gjærbakst, Tapas

Eltefri focaccia med hvitløk

Min kjære morfar hatet hvitløk. Straks han fikk ferten av noe hvitløksaktig, nektet han å spise som et furtent lite barn. Han hadde det nemlig for seg at han ikke likte smaken. Den samme mannen spiste godt på langtidsferie i Spania i den tro at de ikke brukte hvitløk i maten der. Det er godt mulig luktesansen ikke var helt på topp, den heller…

Hvitløksfocaccia med basilikumsblader

Jeg, derimot, ELSKER hvitløk og føler livet ikke ville være komplett uten. Sterk, kraftig, mild, søt – de mange personlighetene gjør at den av utseende beskjedne grønnsaken passer utmerket godt sammen med det aller meste. Og så den nydelige aromaen, da! Når jeg steiker dette hvitløksbrødet fylles hele blokka med vidunderlig fristende dufter og får tennene til å løpe i vann både på meg og tilfeldig forbipasserende. Ikke noe for morfar, altså…

Eltefri hvitløksfocaccia (6 porsjoner)

250 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 ts salt
1,6 dl vann

2-3 ss mild olivenolje, eller olje fra hvitløksconfit
Konfiterte hvitløksfedd (eller rå)
1 ts Maldonsalt

Dag 1: Bland sammen mel, gjær og salt i en bakebolle. Tilsett vann, og rør sammen til en relativt tørr deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 12-18 timer.

Dag 2: Dekk en springform (26 cm), eller en brownieform (23×23 cm) med bakepapir, og smør med 2-3 ss mild og god olivenolje. Løft deigen over i bakeformen, og press ned med håndbaken eller knokene til deigen dekker hele bunnen. Det gjør ikke noe om oljen kommer på toppen. Dekk formen med plast, og etterhev i ca 1 time.

Hvitløksfoccacia

Sett ovnen på 225 grader (215 varmluft) når hevetiden nærmer seg slutten. Dytt konfiterte hvitløksfedd forsiktig ned i deigen. Eller hvis du kun har rå hvitløk: Skrell hvert hvitløksfedd ved å «knuse» det lett med håndbaken eller bredsiden på en kniv. Fjern stilkfestet, og eventuelle spirer. Dytt de rå feddene godt ned i foccaciaen. Da er sjansen større for at hvitløken blir bakt inne i brødet og ikke blir svidd, noe som kan gi en besk smak.

Strø til slutt over Maldonsalt og stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter. La brødet avkjøles i formen. Skjær eller bryt opp i serveringsstykker og nyt smaken og duften av nystekt brød og hvitløk…

Hvitløksfocaccia er godt å maule alene, men passer også veldig godt som tilbehør til supper og salater, og på tapasbordet.

TIPS: Vil du lage større focaccia, til en liten langpanne, er det bare å doble oppskriften.

3 Comments

  1. Ser veldig veldig godt ut!
    Helt enig i at livet ikke hadde vært komplett uten hvitløk! Den bidrar iallefall sterkt til å gjøre det hele komplett :))

  2. phuong tran

    hei!

    jeg har bakst eltefri focaccia mdhvitløk idag . det smaker helt nydelig! Tusen takk med oppskrift

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.