Tilbehør

Hvitløksconfit – stinkende lykke på glass

Ethvert kjøleskap med respekt for seg selv bør inneholde en krukke med hvitløksconfit. Jeg er rett og slett forelsket. Såpass mye at jeg hadde spist opp halvparten før jeg rakk å ta bilde. Det sier i grunnen det meste, ikke sant?

konfitert hvitløk - hvitløk kokt i olje

De milde, søte og vidunderlig myke gullkornene passer perfekt til marinader, sauser og dressinger – aioli for eksempel. De er også fantastisk gode på pizza, i rotmos, eller smurt rett på brødet til ditt favorittsandwich.
Og så må man for all del ikke glemme oljen. Den gir et solid hint av alle de gode smakene som ligger i hvitløksconfiten, og er langt bedre enn hvitløksolje kjøpt i butikken. Bruk den for eksempel til ovnsstekte poteter og grønnsaker, til steking av kjøtt og fisk, eller over litt kokt pasta i en pastasalat. Mmmm… Sava, så godt!

Hvitløksconfit (1 glass)

4-5 hele hvitløk
Mild olivenolje, eller rapsolje

Løsne hvitløksfeddene fra stilkfestet. Skrell hvert fedd ved å “knuse” de lett med håndbaken eller bredsiden på en kniv. Fjern gjerne stilkfestet, og eventuelle spirer. Ha feddene i en kasserolle og hell over nok olje til at hvitløksfeddene er godt dekket. Varm opp på middels varme til små bobler begynner å danne seg rundt hvitløken. Senk temperaturen, men pass på at boblene ikke stopper. La alt koke slik i ca 1 time. Avkjøl helt før hvitløk og olje helles på sterilt patentglass/glass med tett lokk. Oppbevar hvitløksconfiten i kjøleskapet og den kan spre velsmakende og velstinkende glede i ca 2 uker.

TIPS: Pga fare for botulisme er det veldig viktig å benytte helt sterile glass, oppbevare hvitløksconfiten i kjøleskapet og ikke bruke etter ca 14 dager. Med den relativt korte holdbarheten egner hvitløksconfiten dessverre seg dårlig som spiselig gave.

Inspirasjonen til å lage, og så gafle innpå, masse hvitløksconfit fant jeg i Ina-Janine Johnsens bok Eltefritt brød og himmelske kaker. 

8 Comments

 1. Wow! For en god idé! Kan spesielt tenke meg at det er herlig i aioli som du sier. Smattsmatt! Kjøper noe ny olivenolje i dag, så kanskje blir det noe confit på oss også! Takk!!

 2. Hei! Dette er helt fantastisk! Laget de faktisk på lørdag, søndag va de tomt:) ble brukt til både pizza, aioli å smørbrød! Namnam

 3. Så morsomt at du la ut dette. Jeg postet nettopp et innlegg om hvitløk i olje også. Min er kanskje litt forenklet og har andre bruksområder, men din skal absolutt prøves!

  • ENEstående Mat

   Så vittig :-) Great minds think alike, you know :-)
   Men du bøv virkelig prøve confiten. All skarp smak forsvinner og det blir bare mildt og godt :-)

 4. Samme her- fullstendig hekta! :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.