Middag, Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Bondesuppe fra byen

Jeg hadde gjort meg skikkelig dårlig som bondekjærring. Til det er jeg altfor glad i asfalt, høyhælte sko og café latte i pappkrus med lokk på. Dessuten er jeg “allergisk” mot arbeid som krever at jeg må stikke hendene mine i jorda, og jeg synes utedo er direkte uromantisk… Nei, det nærmeste jeg beveger meg bonderomantikk er når jeg lager meg en deilig og enkel bondesuppe – og inntar den i trygge, urbane omgivelser.

bondesuppe

I morgen er det klart for det fjerde suppekjøkkenet for året. Egentlig tenkte jeg at jeg på dette tidspunktet måtte begynne å lage litt lettere supper med mer vårlig preg. Men med tidenes lengste vinter (et utsagn som ikke er basert på statistikk, men hvordan jeg føler det akkurat nå), og helt ferskt snøfall på bakken, så tenker jeg det er helt på sin plass med god, varmende bondekost…

Bondesuppe (1 porsjon)

50 g tørre hestebønner (eller ca 100 g hermetiske)
1 fedd hvitløk, finhakket
0,5 gul løk, i tynne båter
1 ss smør
50 g gulrot (en liten gulrot), i biter
50 g kålrot, i terninger
5 dl grønnsakskraft/-buljong
1 laurbærblad
100 g kjøttpølse, i biter
1-2 friske timiankvister
Nykvernet pepper

Hestebønner, bønnevikke, favabønner, fababønner, bondebønner: Kjært barn har tydeligvis mange navn. Og forskjellige farger. Bruk de bønnene du liker best – tørkede eller hermetiske, det er opp til deg og hvor mye tid du har. Bruker du tørkede bønner må disse ligge i vann over natten. Hell av vannet, skyll bønnene godt, og bruk i suppen.

bondesuppe_2

Finhakk hvitløk, og skjær løken i tynne båter. Smelt smøret i en gryte på middels sterk varme og surr hvitløk og løk blank og myk. Det tar 3-5 minutter. Skrell gulrot og kålrot og kutt i jevne, “bite-size” terninger. Ha grønnsaksterningene i gryten sammen med løken og rør om. Hell over grønnsakskraften, og tilsett de utvannede bønnene og laurbærbladet. Kok opp. Skru ned på varmen og la suppa småputre til bønnene er ferdig kokt (1,5-2 timer). Husk: Det tar kortere tid med hermetiske bønner, så da er det bare å koke til grønnsakene er møre.

Ha hele timiankvister i suppegryta når det er ca 10 minutter igjen av koketiden. Stek pølsebitene slik at de får en fin stekeskorpe, og ha bitene i gryta rett før servering. Smak til med pepper, og eventuelt salt. Server med deilig, nybakt brød til.

TIPS: Har du noe godt suppekjøtt, høyrygg av okse for eksempel, er det fullt mulig å bruke det i stedet for pølse. Brun kjøttet kjapt i en stekepanne med litt smør, salt og pepper. Ha kjøttet i suppegryta samtidig med bønnene og kok 1,5-2 timer til kjøttet er mørt og godt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.