ENEstående Mat, Gjærbakst

Bok: Eltefritt brød og himmelske kaker

Dronningen av eltefritt brød her til lands heter Ina-Janine Johnsen. Hun skriver en av mine favorittblogger www.matpaabordet.com, og nå har hun også begått en fabelaktig flott bakebok: Eltefritt brød og himmelske kaker. Den har jeg kost meg med i påsken, sammen med litt påskesnop i solveggen.

Eltefritt brød

No knead bread a.k.a. eltefritt brød

Ina har gjennom bloggen sin sørget for at de fleste har hørt utrykket “eltefritt brød”, eller “no knead bread”, og det finnes nesten ikke den matblogg som ikke har minst én slik oppskrift, min egen inkludert. Det at Ina nå har utgitt en bok er kronen på verket. Der har hun samlet 30 oppskrifter på eltefritt brød, noen ikke-eltefrie oppskrifter, pluss nesten 40 fristende kaker (jeg har allerede merket mine favoritter med siklemerker…). Jeg liker hvordan oppslagene er satt opp, med bilde på den ene siden og teksten på den andre. Veldig praktisk og innbydende. Bare det i seg selv er tegn på en god kokebok, spør du meg. For å toppe det hele har Ina tatt alle de lekre bildene selv!
Jeg tar av meg hatten jeg ikke har, for dette er ei sabla fin bok! Jeg vil våge å påstå at det er året must-have-bakebok :-) Grattis, Ina!

eltefritt grovbrød

Jeg klarte selvsagt ikke la være å teste ut et nytt eltefritt brød der jeg satt og leste boka fra perm til perm. Det er jo noe av skjønnheten med teknikken: Det er mye tid til å gjøre andre ting mens magi skapes i bakebollen. Jeg har tidligere holdt meg til finere brød, foccacia og ciabatta. Dermed falt valget på et enkelt grovbrød.

Eltefritt grovbrød (1 stk.)

500 g hvetemel
100 g kruskakli
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4,5 dl kaldt vann

Bland alt det tørre i en stor bakebolle, og rør inn vannet. Deigen skal være relativt tørr. Inas oppskrift sier 5,5 dl vann, men jeg synes det er for mye. Prøv deg fram – se gjerne videoen på www.matpaabordet.com for veileding. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 18-20 timer.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 10-12 ganger over seg selv til den begynner å bli litt “fast”. Dryss på mer mel underveis om nødvendig. Legg deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

Eltefritt grovbrød

Når det gjenstår en halv time av hevetiden stilles stekeovnen på 250 grader og formen du skal bruke settes inn i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg bruker en emaljert støpejernsgryte, 24 cm. Ta den varme formen ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen i. “Sømmen” vender nå opp. Sett lokket på og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 20 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Alt brød er jo best når det er helt ferskt, men det går fint å fryse brødet i skiver og ta opp når brødskuffen plutselig er tom.

6 Comments

 1. Hei Anne Cathrine!
  Såååå hyggelig at du for det første kjøpte boken, for det andre prøvde en oppskrift og for det tredje likte boken !
  Som bloggkollega tar jeg dine lovord spesielt til hjertet, har vært veldig spent på tilbakemeldinger, og bedre tilbakemelding kunne jeg faktisk ikke få!
  Takk for fin, fin bokomtale og stå på med egen blogg!
  Mange fine oppskrifter og bilder hos deg – ingenting i veien for at ikke du også skulle kunne utgi bok!
  Klem
  ina

  • ENEstående Mat

   Du har så absolutt fortjent all ros, Ina! Og tusen takk for tilbakemeldinger på min blogg også – det setter jeg veldig pris på.
   Ha en deilig dag videre :-)

 2. Så ut som et kjempegodt brød! Men er det egentlig grovbrød det der? 500 gr hvetemel, og bare 100 g med grovt? Eller bruker du sammalt hvetemel?

 3. Hei Anne Cathrine!
  Jeg fikk endelig ut fingeren og teste ut eltefritt brød for første gang i dag etter å scrollet bakover noen sider på bloggen din :-). Helt nydelig, også så enkelt!

  Se innlegget mitt her:
  http://kristinsmiddagstips.blogspot.no/2013/05/eltefritt-grovbrd.html

  – Kristin

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.