Finnbiff med tyttebær og rosenkål
Middag

Finnbiff med øl og brunost

Finnbiff er for de fleste kanskje mer søndagsmiddag enn hverdagsmat, men jeg har dessverre ikke nok helgedager til å spise all den festmaten jeg har lyst på. Derfor må jeg av og til ofre noen kjedelige hverdager for å få det hele til å gå rundt. Oh, the sacrifices I make…

Finnbiff med tyttebær og rosenkål

Når det kommer til luksusmiddager i hverdagen finner du neppe noe bedre enn finnbiff. Det er en rask og smaksrik gryterett som enkelt lar seg variere. Her har jeg kombinert sølvløk, einerbær og brunost fra mammas oppskrift med litt mørkt øl jeg hadde “stående”. Den bitre smaken fra ølet rundes perfekt av med den søte osten, og resultatet blir et suvernt måltid som passer på hvilken som helst ukedag.

Finnbiff med øl og brunost (1 porsjon)

100 g reinsdyrskav
0,5 ss smør til steking
ca 50 g sjampinjong, i skiver
1 lite fedd hvitløk, finhakket eller presset
2 ss sølvløk
0,5 ts einerbær, knust i morter
1-2 kvister timian
1 dl mørkt øl (f.eks. bayer, ale, juleøl)
2 ss crème fraîche
1 skive brunost (ca 10 g)
Salt og pepper

Bruk frossen eller tint reinskav – det spiller ingen rolle for resultatet. Smelt smøret i stekepanne eller jerngryte på høy varme. Brun reinskav i små porsjoner for å forhindre at kjøttet koker. Sett til side ferdig brunet kjøtt og stek sjampinjong til soppen har fått litt farge.

Ha brunet kjøtt og sopp i en gryte. Tilsett hvitløk, sølvløk, knuste einerbær og timiankvister og hell over ølet. Kok opp, senk temperaturen og la gryta småputre under lokk i ca 10 minutter. Ta av lokket og rør inn crème fraîche. La gryteretten putre uten lokk for å redusere/la sausen tykne. Bruk litt mel rørt ut i kaldt vann til å jevne sausen enda mer om nødvendig. Rør til slutt inn biter med brunost, og smak til med salt og pepper.

Server gryteretten med kokte poteter eller potetmos, og rosenkål og tyttebærsyltetøy.

TIPS: Hvis du ikke har øl tilgjengelig, eller ikke vil bruke det, erstatt væsken med kjøttkraft. Tilsett en dasj fløte for en mer kremet smak.

tallerken med finnbiff av reinskav, rosenkål og tyttebær

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.