bilde av fransk løksuppe med gratinert ost
Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe er litt 80-talls for meg. Ikke fordi det er harry, men fordi jeg tror jeg hadde permanent og “fake” Poco Loco-genser sist jeg spiste det. Det er altfor, altfor lenge siden! Denne klassikeren har med andre ord stått på min “to do” liste en god stund. Jeg har bare ventet på de rette omstendighetene til å servere den. Det må liksom være minusgrader i anmarsj når man skal spise løksuppe. Ikke bare er suppa, bollen og osten glovarm – man blir ganske heit i hele kroppen når de rene gode smakene sprer sin glede en skje av gangen. Altså helt perfekt for novembers suppekjøkken!

bilde av fransk løksuppe med gratinert ost

Fransk løksuppe (1 suppebolle)

0,5 ss god olivenolje
0,5 ss smør
150 g gul løk i tynne skiver
1/8 ts malt stjerneanis (eller en liten del av hel stjerneanis)
2 dl kjøttkraft, eller fond
0,5 dl tørr hvitvin
1 kvast frisk timian
Salt og pepper
Sukker (kan søyfes)

1 skive lyst brød, gjerne daggammelt
Revet Gruyere

Varm opp olje og smør i en passe stor gryte på middels sterk varme. Skrell løken og kutt i tynne skiver. Skal du lage mange porsjoner kan det lønne seg å bruke en mandolin. Tilsett skivet løk og stjerneanis i gryta og la det surre til løken begynner å bli brun. Det tar 15-20 minutter. Rør om underveis.

Tilsett timiankvasten og hell over kraft og hvitvin. Kok opp under lokk. Senk temperaturen og la suppa putre for seg selv i 2-3 timer mens du gjør noe annet spennende. Spe på med litt mer kraft underveis hvis du synes for mye væske forsvinner. Fjern timianstilken (og eventuelt hel stjerneanis) og smak til med salt og pepper, og kanskje en klype sukker.

Sett ovnen på 225 grader. Fjern skorpen på brødskiven og rist skiven lett på begge sider i tørr stekepanne. Øs varm løksuppe over i en ildfast suppebolle, legg på brødskiven og topp med revet Gruyere (eller annen god hvitost). Gratineres i ovnen til osten er smeltet og har fått fin farge.

fransk løksuppe med krutonger

Alternativ til gratinering
Skal du servere løksuppe til mange (som for eksempel en lørdag ettermiddag når suppekjøkkengjestene velter inn døra), kan gratinert løksuppe by på visse logistiske problemer. Hjemmelagde timiankrutonger og Gruyerechips (eller bare revet Gruyere) kan være løsningen. Krutongene gir en god krønsj, og Gruyere smaker jo godt uansett.

Timiankrutonger

ca 200 g lyst brød
1-2 ts tørket timian
1 ts Maldon salt
2-4 ss olivenolje

Fjern brødskorpene, kutt brødet i terninger og ha i en blandebolle. Tilsett timian og grovt salt og rør om med en sleiv. Tilsett olje og bland alt godt så alle brødterningene får olje på seg. Det er ikke meningen de skal dryppe av olje.

Fordel brødet utover et bakepapir på langpanne og stek i ovnen på 175 grader i 15 til 20 minutter. Rør om underveis så krutongene blir jenvt stekt. Krutongene er ferdige når der er sprø og har fått lys fin farge. Avkjøl og oppbevar på glass eller i “kakeboks”.

Gruyerechips

ca 20 g revet Gruyere

Sett ovnen på 180 grader. Legg revet ost på bakepapir, formet som en sirkel på ca 5-10 cm diameter. Stek midt i ovnen til osten bobler og har blitt gylden i fargen (ca 5 minutter). La chipsene avkjøles før de løftes av bakepapiret og legges på rykende varm løksuppe sammen med hjemmelagde krutonger.

klassisk løksuppe med ostechips

TIPS: Skal du lage en porsjon løksuppe bare til deg selv vil jeg anbefale å doble oppskriften. Suppa er mektig men det er sabla dumt å ikke ha litt ekstra hvis du har plass til litt mer etter første runde.

2 Comments

  1. Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.