Serveringsklar tomatsuppe med pasta og creme fraiche
Kjøttfri mandag, Middag, Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Sprek tomatsuppe med pasta

Man er enten ganske modig eller veldig dum når man velger å lage tomatsuppe på en dag da veldig mange, inkludert meg selv, sprader rundt i bunad og hvite linskjorter. Men det gjorde altså jeg! På selveste 17. mai dro Tordenskjolds Suppekjøkken på en aldri så liten gjesteopptreden litt lenger opp i byen.

Gjester på 17. mai-suppekjøkken

Hilde og Kurt, min kusine og hennes samboer, har i mange år invitert venner og familie på grillings på nasjonaldagen, men i år var det litt ekstra spesielt – det var nemlig 10-års jubileum for dagen da Hilde og Kurt møttes for første gang. Dermed foreslo jeg at jeg skulle komme å lage suppe til alle sammen, slik at det jubilerende paret kunne få litt mer tid til å feire sammen (i den grad det er mulig når man har 20-ish gjester på besøk).

17. mai-tog og festkledde gjester

Tomatuppe er en veldig takknemlig suppe å servere, både til hverdags og fest. Det er noe alle liker, enten den er laget fra bunnen, eller med hjelp fra en pose. Den milde smaken av søte tomater i kombinasjon med sterke, spennende krydder, toppet med deilige godsaker – det er som en bolle full av gode barndomsminner. Absolutt et 10-års jubileum og en nasjonaldag verdig!

Serveringsklar tomatsuppe med pasta og creme fraiche

Sprek tomatsuppe med pasta (1 porsjon)

1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 gul løk, finhakket
1-2 ts olivenolje, til steking
1/4 rød chili uten frø, finhakket
1/4 rød paprika (gjerne grillet, uten skall), finhakket
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts spisskummen
1/4 ts nykvernet pepper
2 dl tomat passata
2-3 dl grønnsakskraft
Akasiehonning eller sukker

50-100 g kokt pasta, penne, skruer eller maccaroni
Finhakket bladpersille
God olivenolje
En klatt crème fraîche eller rømme

Sett en kasserolle på medium sterk varme og ha i oljen. Når oljen er varm, tilsettes finhakket hvitløk og løk. La løken surre i ca 5 minutter, uten å bli svidd, til løken er blank og myk. Ha i finhakket chili og paprika, oregano, spisskummen og pepper. Rør om og la alt surre et par minutter til. Hell over tomatsaus og 2 dl grønnsakskraft, kok opp, skru ned på varmen og la suppen putre under lokk i 1 time.

Bruk blender eller stavmikser til å kjøre suppa myk og jevn. Vil du ha en lettere konsistens tilsettes litt mer kraft. Kok opp igjen og smak til med 1-2 ts akasiehonning eller sukker, og eventuelt litt salt om nødvendig.

Nærbilde av tomatsuppe med pasta

Server spicy tomatsuppe med pasta, et lite dryss finhakket bladpersille, noen dråper god olivenolje og en liten klatt mild crème fraîche.

TIPS 1: Jeg er blitt helt hekta på den italienske tomatsausen på boks: passata di pomodoro (tomat passsata), spesielt etter at jeg fant den lett tilgjengelig i hyllene på Rema. Får du ikke tak i det, er det fullt mulig å erstatte tomat passata med hele eller knuste tomater på boks.

TIPS 2: Annet godt tilbehør er tacokjøttboller (for oss kjøttetere), revet ost og hardkokte egg.

TIPS 3: Hold litt igjen på chilien om du ønsker en suppe med litt mindre kick.

6 Comments

  1. Pappa:-§)

    Ser bare lekkert ut. Kan T-suppekjøkkenet arrangere en liten filial i Agder Alle?

  2. kult. god mat.hyggelig.takk for all hjelp. ps.kul side.

  3. veldig god, bedre enn den jeg har laget før(fra bunn altså ;) ) Hadde suppekjøkken og den falt veldig i smak, fra 1åringen til eldstemann på 46 :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.