Middag, Sjømat

Ingunns saftige torskekaker

Mens “Hver gang vi møtes” får TV-seerne til å sitte klistret foran skjermen (gjerne med en tåre eller to i øyekroken), har min søte venninne Ingunn (minmiddag.no) startet en matbloggversjon av konseptet. Idéen er at man velger en oppskrift fra en annen blogg, og lager et innlegg med sin egen versjon. Ingunn har allerede laget min Peanøttfristelse, og med dét utfordret hun meg til å lage en av hennes oppskrifter.

fiskekaker med torsk og fenikkel

Ingunns blogg er full av deilige og enkle middager, men oppskriften på saftige fiskekaker fanget raskt oppmerksomheten min. Det har stått på min “must-blog-about-soon-liste” lenge, så det var et enkelt valg. Det er kanskje andre gang i mitt liv jeg lager fiskekaker, så jeg kan absolutt si at jeg er novise på området, men Ingunns oppskrift og fremgangsmåte guidet meg fram til en særdeles vellykket middag (om jeg så skal si det selv). Jeg har tilpasset oppskriften til 1 person, og lagt til litt krydder som jeg liker ekstra godt, så nå håper jeg bare resultatet byr på flere smil enn tårer.

Ingunns saftige torskekaker (1 porsjon)

150 g benfri torskefilet
0,5 ts salt
1,5 ts potetmel
0,5 egg
1/8 ts fennikelfrø, ristet og knust i morter
Nykvernet pepper
0,5 dl matfløte+lettmelk
0,5 vårløk, finhakket
Smør til steking

Noe av det viktigste når man skal lage fiskekaker, er at alle ingrediensene skal være kjøleskapskalde. Dette er for at ikke fiskekakene skal bli kornete i konsistensen. Bruk en foodprocessor eller lignede. Jeg har kun en liten urtehakker som tilbehør til håndmikseren min, men den funker fint til 1 porsjon fiskekakedeig.

Skjær torskefileten i mindre biter og ha i foodprocessoren. Tilsett salt og kjør til en jevn, klissete masse. Tilsett potetmel og kjør litt til. Ha i pisket egg, litt nykvernet pepper og knuste fennikelfrø, og kjør til alt er godt blandet. Spe på med en blanding av 50/50 matfløte og lettmelk. Rør til slutt inn finhakket vårløk.

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Bruk håndflaten og en spiseskje til å forme boller av fiskedeigen. Det blir ca 4 kaker av denne oppskriften. Dypp gjerne skjeen i et glass med varmt vann for å hindre at deigen kladder for mye i hånden. Legg bollene i den varme stekepannen og press dem litt ned for å få dem flate. Snu fiskekakene etter et par minutter, og etterstek på svak varme til de er gjennomstekt. Server med kokte poteter og grønnsaker. Jeg liker veldig godt råkostsalat til fiskekaker.

fiskekaker med råkostsalat

Råkostsalat med fennikel, pære og blåbær

Gulrot, revet
Fennikel, finstrimlet
Pære, finstrimlet
Blåbær
God olivenolje
Grovt salt
Sesamfrø, ristet

Bland sammen revet gulrot, strimlet fennikel og pære, og blåbær i en skål/bolle. Hell over litt olivenolje og bland godt slik at alt blir smurt av oljen. Dryss over ristede sesamfrø og litt grovt salt.

TIPS 1: I oppskriften står det at du skal bruke et halvt egg. Det er jo ikke akkurat vanlig, men jeg gjorde det slik: Jeg pisket sammen et helt egg, veide det, og brukte halvparten. Jeg lagde også oppskriften uten egg. Fiskekakene smakte godt, men jeg synes kanskje de med egg var hakket saftigere.

TIPS 2: Jeg er veldig glad i kombinasjonen fennikel og fisk. Hvis ikke du liker smaken av fennikel er det bare å sløyfe det i fiskekakene og råkostsalaten.

8 Comments

 1. Oi! Det så godt ut! Elsker fennikel, så skal helt klart lage den råkostsalaten snart også! Har forresten kommet på det perfekte navn på dette “konseptet”…
  “Hver gang vi mates” :-) Ha ha :-)

 2. Disse var fantastisk gode! Skal aldri mer kjøpe ferdige, hvorfor har jeg ikke laget selv før? Bloggen din er så inspirerende, har så mange middagsplaner fremover. Noen leser bøker på senga, jeg leser oppskrifter herfra:P

  • ENEstående Mat

   Tusen takk for inspirerende tilbakemelding, Pia! Og jeg er helt enig: det er slutt på kjøpefiskekaker ;-)
   Kos deg videre med middagsplanene!
   AC :-)

 3. Kan man bruke frossenfisk til disse? Og vet du hvordan de blir uten egg i?

  Så fantastisk godt ut :)

  • ENEstående Mat

   Frossenfisk kan du bruke. Er mer usikker på hvordan de blir uten egg. Lettere for at de blir løsere, tenker jeg, men prøv det ut. Se om du evt. må spe på med mer væske. Lykke til :-)

 4. FiskePer

  Særdeles gode fiskekaker og der røk presommerslankingen for min del.
  Eneste ulempe med disse fiskekakene.

  • ENEstående Mat

   Hahaha… så ille er det vel ikke Men veldig hyggelig at fiskekakene falt i smak. God sommer!
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.