gulasj
Middag

One pot wonder: Gulasj

Jeg er stor fan av mat som lager seg selv, og som krever liten oppvask (det er få ting jeg misliker mer enn oppvask, selv om jeg har oppvaskmaskin). Da er “one pot wonders” tingen. Smakfulle, varmende gryteretter hvor alle ingrediensene spiller på lag og gjør hverandre bedre og bedre jo lenger de får stå og kose seg i gryta. Gulasj, den ungarske nasjonalretten med smak av søt paprika og anisaktig karve, er en slik rett. Og siden den nesten er bedre dag 2 lager jeg dobbel porsjon…

gulasj

Gulasj (2 porsjoner)

ca 300 g rent storfekjøtt, i store terninger
1 stor gul løk, i båter
1 fedd hvitløk, finhakket
1 boks tomater
1-1,5 dl kjøttkraft
1 ts paprikapulver
1 rød paprika, i biter
0,5 ts karve
2 middles store poteter, i terninger
2 vårløk, grovt hakket
Olje til steking
Salt og pepper
Rømme (kan sløyfes)

La kjøttet hvile i romtemperatur i ca 30 minutter. Varm opp 1-2 ss solsikkeolje i en stekegryte. Brun kjøttet på alle sider, og krydre med salt og pepper. Ha i løkbåter og finhakket hvitløk og surr i gryten til løken er blank og myk. Kjør boksetomatene en runde i blenderen til det blir en jevn tomatsaus. Ha tomatene, kraft, paprika, paprikapulver og karve sammen med kjøttet og kok opp. La gryten stå å putre for seg selv til kjøttet er mørt, ca 1-1,5 timer.

gulasj med paprika og poteter

Når det er ca 30 minutter igjen til servering tilsettes potetterninger og grovhakket vårløk. Gulasjen er klar når potetene er kokte. Smak til med salt og nykvernet pepper, og servér med en klatt rømme og godt brød.

TIPS: For en mildere og rundere smak, smak til med litt sukker.

30 Comments

 1. Jeanette

  Laget denne med kylling i kveld. Det ble også kjempegodt! :-)

 2. Herlig, ærlig og smaksrik mat dette,synes jeg skimter surdegsbrød i bakgrunn. Fine foto som valig.

  • ENEstående Mat

   Tusen takk for det, Charls :-) Det er faktisk ikke surdeigsbrød, men det vakreste no-knead-brødet jeg noensinne har laget ;-) Alle kvalitetene til surdeigsbrød, bortsett fra holdbarheten…

 3. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 4. Veldig inspirerende!! Skal lages!!

 5. Knut erik myklebust

  Ditta er kjemmpe godt vi smakte ditta i Ungarn <3<3<3

 6. Vulcano Lodge

  Denne skal jeg prøve for gjestene på hotellet mitt.

 7. Marianna M. Solgaard

  Hei!
  Jeg er 100% ungarsk og er veldig glad i å lage “gulyas”, spennende å lese oppskriften din:) Jeg vet at det er vanskelig å få tak i riktige ingredienser, men det må vel sies at tomatene i boks kan ikke være en av hovedingrediensene i en ekte “gulyas”. Den riktige smaken får vi fra paprika/paprikapulver og karve.I stedet for tomater i boks anbefaler jeg paprikakrem ( fås i velutstyrt matvarebutikker), da får vi riktig farge også. Gulrøtter og persillerot (i stedet for vårløk), som kokes sammen med potetene gir sødme og god smak. Hilsen
  Marianna

  • ENEstående Mat

   Tusen takk for kommentaren og innspill til en mer ekte gulasj. Jeg skal sbolutt teste ut dine forslag til forbedring. AC:-)

 8. Gulasj er min favirettsuppe, og de beste får jeg på serveringssteder, kalt beerstube, i alpene.
  Får å få den lille ekstra “sur/søt” smaken, skreller jeg en sitron, binder sammen skallene med bomullstråd, og lar dette ligge i gryta og prøvesmaker til jeg får den rette smaken. Viktig at sitronen ikke setter for mye smak, ergo tråden slik at denne kan fiskes opp.

 9. Bra oppskrift, men jeg vil ikke si at det er en gulasj. Mye fordi jeg selv er halvt ungarsk, og jeg har aldri vært borti en gulasj med tomat og vårløk. Men at den er basert på paprika i hovedsak. Så er jeg vant til at det er en mer suppekosistens på den. Men selvfølgelig denne oppskriften er sikkert god den å :)

  • ENEstående Mat

   Takk for kommentaren, Rebekka. Det er alltid gøy med tilbakemeldinger!
   Jeg kan vel si med sikkerhet at jeg aldri har blitt servert samme gulasj to ganger. Den kan være mer eller mindre flytende, med mer eller mindre grønnsaker, med tomatpure eller paprikapure… Det virker som alle har sin versjon. Dette er min, baser på tilgjengelige råvarer :-)
   AC:-)

 10. Oppskriften står litt annerledes enn vi har det i Ungarn men smaken blir jo helt fantastisk uansett tror jeg.. Mulig jeg prøver den versjonen også.. :) Gulash er best!!

 11. Den står og putrer nå, dette blir så godt på en søndag. Og hjemmebakt brød topper hele greia :)

 12. Grattis med februar, AC! Og fin artikkel i Maison!:) Hilsen Bollefrua som ble mai.. ;) Ps. Kjenner at jeg snart må lage meg en #onepotwonder

 13. Prøvde denne for et par uker siden. Smakte veldig godt! Jeg har bare en kommentar til potetene, de trengte godt med tid i gryta. Jeg anbefaler en time. Evy at de får bru et seg litt i panna først de også.

  Blir nok ikke lenge før vi lager noe lignende igjen.

 14. Yummi! Nå får vi se om dette er like godt etter en tur i frysern ;)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.