Bakst, Frokost

Grovt sodabrød med rosmarin – perfekt morrabrød!

Selv om Morten Schakenda er min bakeguru, og hans ord er min lov, hender det fremdeles at gjærbaksten min ikke blir helt som planlagt. Sjokkerende, I know!

Sodabrød og scones har jeg tydeligvis et langt mindre komplisert forhold til. Det er bare å røre sammen, steke og vips: FERDIG! Det kan til og med være rykende ferskt til helgefrokosten, uten at jeg må stå opp midt på natta for å bake. Bare dét indikerer at sodabrødet er sikker vinner! Er det noe rart jeg har sansen?

sodabrød i springform

Grovt sodabrød med rug og rosmarin (6 porsjoner)

250 g hvetemel
250 g grov sammalt rug
2 ts natron
1 ts salt
20-30 g solsikkefrø
2 dl melk
2 dl yoghurt naturell
Frisk rosmarin

Start med å sette komfyren på 220 grader. Smør en springform på 22 cmØ med olje eller smør slik at brødet ikke blir sittende fast.

stabel med sodabrød

Ha de tørre ingrediensene sammen i en bakebolle. Rør om med en sleiv, eller bruk eltekrok på en håndmikser (lav hastighet). Tilsett melk og yoghurt og rør raskt sammen. Ikke jobb med deigen mer enn et par minutter.

Hell deigen over i den smurte formen og press den litt utover. Ha over litt frisk rosmarin som presses lett ned i brødet. Lag 2 kryss med en skarp kniv slik at du får 6 biter når brødet er ferdig stekt. Sett formen inn midt i komfyren, senk temperaturen ned til 200 grader, og stek i 30-35 minutter.

La brødet avkjøles noe i formen før det tas ut, deles og nytes med mild brie og fikenmarmelade, eller bare litt smør.

sodabrød med brie og syltetøy

TIPS: Frys brødet du har til overs, gjerne mens det fremdeles er varme i det. Da holder det bedre på fuktigheten og blir mindre tørt når det tines opp.

Tags

22 Comments

 1. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Det høres ut som et brød for meg også! Det skal testes i løpet av uka :) Takk for oppskrift!

 3. Dette ser jo kjempe godt ut! Men jeg har et spoersmaal. Gaar det an aa bytte ut rug melet med noe annet? Jeg har problemer med aa faa tak i rug mel da jeg bor i en liten by i Alaska!
  Men jeg har veldig lyst til aa proeve dette!

  • ENEstående Mat

   Hei Anna i Alaska! Klar du kan bytte ut rugmelet. Du kan bruke annet grovt mel (grov sammalt hvete) hvis du får tak i det. Eller du kan prøve med havregryn (har ikke prøvd det selv). Eller kun bruke fint hvetemel. Her er det bare å prøve seg fram med det du har tilgjengelig. Lykke til :-D

 4. Høres kjempegodt ut.
  Perfekt til helgefrokosten, denne skal prøves.

  Takk

  Oddbjørg

  • ENEstående Mat

   Takk til deg også Oddbjørg. Koselig med tilbakemeldinger. Da er det bare å glede seg til helgen :-)

 5. Å, jeg fikk vann i munnen av denne oppskriften.
  Sparer på denne til en spesiell anledning, tenker jeg!

 6. Gunborg Pazzi

  Takk for oppskriften! Er i gang nå. Først en tur ned i hagen for å få tak i rosmarinen, den blomstrer nå så jeg tar med litt av blomstene også. Noen små kvister med oregano og timian får også bli med pluss kronbladene på noen ringblomster. De gir fine farger i brødet. Så får vi se da, fersk varmt brød med hummus istedenfor smør er også kjempegodt!

 7. Hei! Denne så veldig god ut.
  Men jeg lurer på om det er mulig å bytte ut hvetemelet med annen tørrvare, f.eks spelt mel eller noe grovere? Magen min er ikke spesielt glad i mel eller melkeprodukter, så tenker og bytte ut melken med evt soyamelk og soya naturell yoghurt også:)

  • ENEstående Mat

   Hei Marie!
   Jeg er heldig og har ingen intoleranse mot mel eller melk. Dessverre gjør det at jeg ikke er så flink på alternative produkter heller… :-(
   Jeg kan ikke se noen grunn til at ikke det skulle kunne funke med spelt, eller grovt sammalt hvete. Mitt råd er å teste ut med produkter som du kan ha. Siden dette er en rask og grei oppskrift er det ikke krise om det ikke blir perfekt på første forsøk.
   Lykke til!

 8. Jeg har et anstrengt forhold til gjærbakst, men elsker hjemmebakt brød. Dette var midt i blinken for meg, takk skal du ha!

 9. Et stk brød laget med grovt hvetemel og havregryn, yogurten og deler av melken byttet ut med vann (hadde ikke nok melk, og ikke yogurt, impulsbaking på søndager krever litt improvisasjon), solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner og linfrø, og med timian og sesamfrø på toppen har nettopp kommet ut av ovnen – mmmmm! Saftig og tungt, akkurat som brød skal være! Med litt brunost på toppen :)

  Tusen takk for oppskriften, dette var latterlig enkelt!

 10. Dette så nydelig ut! Må prøves! :-)

 11. Anne-Grethe Amundsen

  Fin og morsom blogg. Gøyale tekster og god mat – du inspirerer!!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.