Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Borscht – en rød fløyelsdrøm

Det er nøyaktig et år siden jeg smakte borscht for første gang (på gastropub i London). I løpet av tiden som har gått har jeg mange ganger tenkt at jeg skal prøve å lage rødbetesuppe selv, men jeg har liksom ikke kommet lenger enn til tanken. Tanken på den intense rosarøde væsken som drypper fra mine hvite, høyglansede kjøkkenskaper…
Til slutt fant jeg ut at jeg bare måtte ta mot til meg, finne fram gummihanskene og kaste meg ut i denne varmende, røde drømmen av en suppe. Æ æ sabla glad æ gjorde det, for dette er godt!

fløyelsmyk rødbetesuppe - borcht

Borscht (1 porsjon)

2 ts olivenolje
0,5 rød løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Rosmarin (kan sløyfes)
250 g rødbet, i terninger
1 laurbærblad
1/2 gulrot, i biter
3 dl kjøttkraft
1 ss presset sitron
1 klype chilipulver
Salt og pepper
Rømme eller yoghurt naturell

Ha olje i en kasserolle på middels sterk varme. Surr hakket løk og hvitløk (+ evt. litt frisk rosmarin) i et par minutter, til de er myke og lett gyldne. Tilsett rødbet, gulrot, laurbærblad og kraft og kok opp. Reduser varmen, og la det hele putre til rødbetene er myke (ca 40 minutter).

Fjern laurbærbladet. Ha grønnsaker og kraft i en blender og kjør alt til en fløyelsmyk, rød puré. Ha suppen tilbake i kasserollen og kok opp. Smak til med sitronsaft, chilipulver, salt og pepper. Servér med en klatt rømme eller yoghurt.

TIPS 1: Bruk blender, ikke stavmikser. Det er mye enklere å kontrollere at det ikke blir røbeter over hele kjøkkenet.

TIPS 2: Den røde fargen fra rødbetene er mye enklere å få bort fra kjøkkenutstyr enn fra klær og hud. Bruk forkle og gummihansker.

Oppskriften er inspirert av Andreas Viestads Svalbard Beet Soup

5 Comments

 1. Hei! Sorry, men du kan ikke kalle denne suppen for borsch. Ingrediensene er riktige, men utseende er helt feil. Den skal ikke kjøres i blender! :)

  • ENEstående Mat

   Hei Chocolana! Takk for innspill. Må bare regne med at du er en større autoritet på borscht enn meg. Men, siden det er min blogg, og Viestad sier jeg kan, så gjør jeg som jeg vil ;-)
   Purert eller ikke: det er ei sabla god suppe :-D

   • Det har dessverre tatt 5 år før jeg oppdaget denne oppskriften, men nå som jeg har, skal den lages igjen. Uansett hva man kaller den – ja, det er ei sabla god suppe. Vi ga den 5+ på terningkast.

    • ENEstående Mat

     Hehe… Så gøy at dere likte suppa når den endelig dukket opp på radaren ;-) Tusen takk for fantastisk terningkast!

 2. Er det den russiske suppen “BORSJ” som du tenker på?
  BORSJ baserer på oksekjøtt og kraft av dette. Det skal ALDRI kjøres i blender. Rosmarin er absolutt ikke en ingrediens i denne suppa.
  Men det er vel din versjon av dette da?Borscht:)))

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.