Frokost, Lunsj, Sjømat

Mammas gravlaks

Julemat = mamma. Hun alene er ansvarlig for at jeg hovedsakelig spiser fisk til jul: juletorsk, sild i forskjellige utgaver, og ikke minst – gravlaks. Et sikkert tegn på at julaften nærmer seg med stormskritt er når mamma går igang med gravlaksen. Siden jeg gikk på barneskolen har hjemmegravet laks stått på menyen lille julaften, sammen med sennepssaus og dillstuede poteter. Begynner du i dag er laksen glad og klar til julefrokosten.

gravlaks

Mammas gravlaks

ca 1/2 kg benfri laksefilet (med eller uten skinn)
1 lite eggeglass cognac
1 ss salt
0,5 ss sukker
1 liten “neve” sennepsfrø
ca 3 pakker dill

Bruk fisk som har vært frossen minst et døgn før den tines til bruk. På den måten er du sikker på at det ikke er noen ulumskheter i fiskekjøttet. Tin fileten langsomt i kjøleskapet. Tørk fisken med kjøkkenpapir. Den må IKKE skylles i vann!

Sørg for at du har to filetbiter. Har du kun en filet, del den i to. Legg den ene delen på dillkvaster (skal dekke fisken) i en langpanne eller passende form. Gni fileten inn med god cognac. Bland salt/sukker/sennepsfrø. Strø det over og gni det godt, men forsiktig, inn i fisken. Hakk dill og strø over. Deretter legges den andre fileten oppå den første. Legg resten av dillkvastene på den øverste fileten.

Ta en fjøl eller bok og legg som press på fisken. Pass på at fisken får “luft”. Den må ikke tildekkes helt. Oppbevar i kjøleskap i 3 dager – du behøver ikke snu eller vende på fisken – den passer seg helt selv.

gravlaks

Etter tre dager er den rå fisken blitt forvandlet til en fløyelsmyk og perfekt gravlaks!

Tips 1: Jeg har brukt salmalaks siden jeg ikke skulle lage så mye, men det beste er å bruke fileter med skinnet på. Det går til og med fint å bruke ørretfileter. Brukes fisk med skinn skal den første fileten legges med skinnsiden ned.

Tips 2: Gravlaksen holder seg i ca 1 uke i kjøleskapet. Personlig liker jeg ikke gravlaks som har vært i frysen, men det er en smakssak.

Tips 3: Etter min mening er mammas sykt gode sennepsaus er et “must” til gravlaksen.

8 Comments

 1. Hei,
  Ser ut som en deilig oppskrift! Er det ok å lage dette en uke før man skal spise den? Må man ‘tørke av’ fisken etter 3 dager, eller er det bare å la fisken ligge til den skal spises? Du skrev at den ikke skal dekkes til, men pakker du den delevis i plast? Må jo holde de to fiskedelene sammen..?
  Takk for fin blogg:)
  Hilsen Ingvill

  • ENEstående Mat

   Hei Ingvill!
   Du behøver ikke tørke av fisken etter tre dager, den kan ligge til den skal spises. Jo lenger den ligger, jo mer smak. Når det er sagt er den best når den er klar: 3-4 dager etter du startet. Ville ikke latt den ligge en hel uke før jeg serverte den for første gang.
   Jeg dekker ikke til med plast annet enn at det kan være greit å ha noe for å beskytte fjøl/bok som ligger på toppen som vekt. Det er viktig at fisken får luft. Vekten som du legger på toppen sørger for at fiskefiletene ligger sammen. Du kan evt. også legge greiner av granbar under den første fileten og på toppen av den andre, før du legger på vekt. Da trenger du i alle fall ikke plastfilm.
   Lykke til :-)

  • Jeg legger den til modning/graving i et kaldt rom, 2 dager på en side og 2 dager på neste. Etter det fryser jeg en filet hvis jeg ikke har selskap av 8. Så jeg anbefaler å servere en, samt fryse den andre hvis ikke du har mange til middag, 10+.

   Mvh Jørn

 2. Hei
  I mange andre oppskrifter står det at gravlaks kan fryses??

  • ENEstående Mat

   Hei Ingunn!
   Ifølge min gravlaksekspert (mamma) kan man fryse gravlaks, men ikke for lenge. Den mister raskt sin gode og milde smak og konsistens, og blir litt “kort”. Hva nå enn det betyr. Hun sier maks 1-2 uker i frysen, men helst ikke i det hele tatt. Jeg har aldri forsøkt å fryse, men du kan jo prøve deg fram. Håper det var et greit nok svar :-) Lykke til med gravingen! Og god førjulstid :-)

 3. Koselig blogg du har og en fin oppskrift. Men, all fisk som skal graves bør fryses et helt døgn før du graver den. Dette fordi da dreper du eventuelle snyltere i fiskekjøttet. Du kan også gjerne fryse fisken etter at du har laget den, men den bør fryses en eller annen gang før du spiser fisken. Laksen skal helst ikke fryses 2 ganger,så velg når du fryser den. Jeg legger gravlaksen i en stor frysepose slik at jeg kan vende den 2 ganger i døgnet. Da fordeler kraften seg over hele fisken. Mange måter å gjøre ting på :-) God Jul om et par måneder!:-)

  • ENEstående Mat

   Takk for innspill, Anja. Jeg reviderer teksten ang. hva slags type laks som bør benyttes. Jeg har rett og slett ikke tenkt på det siden jeg stort sett benytter salmalaks…

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.