lutefisk med bacon og ertestuing
Middag, Sjømat

Lutefisk for én

Jeg gråter litt inni meg når jeg ser kakemenn og julepynt i butikkene i begynnelsen av oktober. Ideelt sett vil jeg ikke se noe hint av jul før første søndag i advent. Bortsett lutefisk – den kan nesten ikke komme tidlig nok! Jeg var godt voksen før jeg kunne si at jeg likte lutefisk, og jeg synes fremdeles at mamma er den eneste som virkelig kan lutefisk. Men siden hun til tider befinner seg for langt unna til å lage det til meg, har jeg tatt steget fullt ut og prøvd meg på egenhånd. Og det er virkelig ikke så vanskelig. Det viktigste er å passe på at ikke fisken blir som i sørlandsvisa Gorine på Kvisten: “æ blir som en skjelvandes ludafisk.” Ludafisken skal være fast!

lutefisk med bacon og ertestuing

Lutefisk for én (1 porsjon)

1 stykke lutefisk (300-400 g)
1 ss salt (vanlig salt)
2 kokte poteter
Baconbiter
Ertestuing

lutefisk

Dekk en liten langpanne med  aluminiumsfolie. Legg fisken i pannen med skinnsiden ned og ha en drøy spiseskje med salt på fisken. La fisken hvile i ca 20 minutter før den dekkes med aluminiumsfolie og settes midt i ovnen på 200 grader. Stek i ca 30-40 minutter før pannen tas ut. Løft forsiktig av aluminiumsfolien og skjekk at fisken er gjennomkokt. Pass på at den fremdeles er fast, men ikke rå. Herfra er det snakk om minutter før lutefisken går fra å være fast til den blir gelé, så det er viktig å følge med.

Kok potetene, stek baconbitene og lag ertestuingen mens fisken står i ovnen, slik at alt er på stell når fisken er klar.

Lager du lutefisk til flere, som pleier å være tilfellet, så er det lurt å la fiskestykkene ligge tett inntil hverandre i langpanna, i stedet for spredt. Baketiden går noe opp, men det gir i alle fall best resultat for meg.

Baconbiter (1 porsjon)
30 g baconbiter
1 ss godt smør

Smelt smøret i en smørsmelter på middels varme og tilsett baconbitene. La baconet stå og putre mens fisken er i ovnen. Rør om av og til. Baconet blir brunt og sprøtt helt mot slutten. Hvis du føler det ikke blir ferdig kan varmen skrus opp litt mot slutten.

Ertestuing (1 porsjon)
1/2 boks erter
1 ss smør
Litt revet muskatnøtt
Salt og pepper

Bruk væsken fra boksen med ertene og kok ertene i 10-15 minutter. Hell av kraften. Bruk stamper til å knuse ertene i kasserollen. Rør inn smøret og smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Blir stuingen for tørr, bruk litt av kokekraften til å spe den ut.

Legg fisk, poteter og ertestuing på tallerkenen og dryss over de sprø, deilige baconbitene. Lutefisksesongen er endelig i gang!

TIPS: Denne oppskriften er basert på én severing selv om det er vanlig med 2 serveringer i gode lutefisklag.Lag dobbelporsjon om du er ekstra sulten!

4 Comments

  1. Herlig, herlig, herlig:)

  2. mmmmmm. Det så utrolig digg ut! Snart jul!!! :D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.