pinnekjøtt a la crispy duck
Forrett, Middag

Pinnekjøtt à la crispy duck

Cooks in 3,5 timer + utvanningstid Difficulty Easy

Som ekte sørlandspige er jeg født med torsk på juletallerkenen, med lutefisk som naturlig “backup”. Så at jeg skulle finne på å legge ut en oppskrift på pinnekjøtt har nesten vært like unaturlig som hvit jul langs den “bløde kyststribe”. Men smaken forandrer seg over tid (klimaet også, for den sakens skyld) og jeg blir bare mer og mer glad i pinnekjøtt, både på tradisjonelt vis og i litt mer eksperimentelle utgaver.

Som du sikkert allerede har avslørt er dette ganske langt unna den pinnekjøttmiddagen du er vant med. Men forhåpentligvis har tittelen “pinnekjøtt à la crispy duck” pirret både nysgjerrigheten og smaksløkene nok til å tenke at dette er en skikkelig god idé. For det er det!

pinnekjøtt a la crispy duck

Forresten: Jeg antar at du kjenner til crispy duck fra før, men hvis ikke kan du ta en kikk på oppskriften til Siljespiser.no som jeg har latt meg inspirere av: Crispy duck med appelsin, stjerneanis og five spice.

Perfekt med rester

Jeg har kun laget dette med urøkt pinnekjøtt og de asiatiske krydderne og den søte sausen passer merkverdig godt sammen med det kraftige kjøttet. Likevel, det er stor forskjell på smaken på and og pinnekjøtt så dette er på ingen måte helt det samme som crispy duck. Derfor kan det være lurt å prøve det når du har noen pinnekjøttrester for hånden. Det er også mulig å kjøpe ferdig dampet pinnekjøtt i butikkene nå og det gjør det enda enklere å eksperimentere enn om man først må vanne ut i 24 timer og deretter dampe i 3.

Har du rester av julepølse? Prøv julepølse med rødløkskompott og stekte epler!

Pinnekjøtt med en vri

Hvis du velger å gå “all in” kan jeg anbefale å dampe kjøttet sammen med litt kanel, stjerneanis og appelsinjuce (mengder står i oppskriften under). Det gir et ørlite hint av krydder i smaken og duften er bare helt magisk! Jeg vil faktisk gå så langt å si at det er innafor å dampe det slik når du skal servere pinnekjøtt på tradisjonelt vis også. Prøv – det er sabla digg!

Sabla god marinade

Jeg forsøker alltid å tilpasse oppskriftene sånn at det ikke blir altfor mye til overs men her vil du raskt oppdage at det blir mye marinade. Det er fordi det trengs såpass mye for å kunne koke marinaden inn, samtidig som at pinnekjøttet ikke trenger like mye av den som and. Men fortvil ikke! Denne marinaden er sykt digg og kan brukes til “alt”. Og jeg nevner i fleng: wok med kylling, svin eller oksekjøtt, ribbe (hello, asiatisk tapasribbe), scampi og selvsagt crispy duck.

pinnekjøtt a la crispy duck med pannekaker

Pinnekjøtt à la crispy duck

(forrett til 2-3 eller hovedrett til 1 person)

Pinnekjøtt

 • Saften av 1 appelsin
 • 1 stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • ca. 600 g ferdig utvannet pinnekjøtt/400 g tørket pinnekjøtt

Marinade (nok til 6-8 personer)

 • 1 dl soyasaus
 • Saften av 1 appelsin
 • 1 dl brunt sukker
 • 1 hel stjerneanis
 • 2 cm fersk ingefær, skrelt og i biter
 • 1 ss kinesisk five spice-krydder

Saus

 • ca. 1 dl hoisinsaus
 • 1 ts soyasaus
 • 0,5 ts sriracha (chilisaus)
 • 0,25 ts sesamolje
 • 1-2 ts plommekompott eller plommesyltetøy (kan sløyfes)
 • 0,25-0,5 ts fersk limesaft
 • + 1 ss vann hvis du vil ha en tynnere saus

Tilbehør

 • 0,25 agurk, i tynne strimler
 • 1 vårløk eller 0,25 liten purre, i tynne strimler
 • 0,25 gulrot, i tynne strimler
 • 4-6 crispy duck pannekaker
 • 1 ss fersk koriander, grovhakket

Slik gjør du:

Start med å vanne ut pinnekjøttet 24 timer (eller lenger hvis du vil). Dersom du har ferdig dampet pinnekjøtt eller bruker rester, kan du hoppe over trinn 1.

 1. Damp pinnekjøttet: Hell saften av en appelsin i gryta og og tilsett hel stjerneanis og hel kanel. Fyll på med vann opp til bjørkepinnene eller risten og legg på ferdig utvannet pinnekjøtt. Damp til kjøttet løsner fra beina, omtrent 2,5-3 timer.
  TIPS: Du trenger ikke doble opp med appelsinjuice og krydder dersom du skal lage til flere.
 2. Lag marinaden: Ha ha soyasaus, appelsinjuice, brunt sukker, stjerneanis, biter av skrelt ingefær og five spice-krydder i en liten kasserolle. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og la marinaden koke inn til den tykner litt. Det tar 5-10 minutter. Sil bort stjerneanis og ingefær og sett marinaden til side.
 3. Lag sausen: Rør sammen hoisinsaus, soyasaus, sriracha, og sesamolje. Ha i litt plommekompott eller plommesyltetøy hvis du ønsker mer sødme. Smak til med limesaft og spe med vann for å få en tynnere saus hvis du ønsker det. Sausen kan serveres lun eller romtemperert.
 4. Klargjør tilbehøret: Skjær agurk, vårløk/purre og gulrot i tynne strimler. Vårløk-/purretrimlene kan gjerne legges i iskaldt vannbad for å skylle bort rester av jord og bli kvitt noe av den rå smaken.
 5. Til servering: La pinnekjøttet avkjøles litt og rens godt. Riv i mindre biter for hånd eller med to gafler og ha over i en ildfast form.
 6. Sil kraften og ha et par spiseskjeer over kjøttet. Rør inn litt og litt av marinaden mens du smaker til. Det er bedre å ha for lite marinade på kjøttet enn for mye, slik at ikke smakene slår hverandre ihjel.
 7. Sett formen med pinnekjøttet noen minutter under grillelementet for å få litt “crisp”. Ikke gå fra ovnen, det går fort!
 8. Damp pannekakene ca. 5 minutter på bakepapir i bambus-kurv eller på rist i en gryte.
 9. Fyll pannekakene med “crispy” pinnekjøtt, grønnsaker, saus og litt fersk koriander – og nyyyyt!
pinnekjøtt a la crispy duck

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.