julekonfekt med marsipan og fudge
Bakst, Snacks

Digg julekonfekt med marsipan og fudge

Skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet? Jeg legger alltid inn “Spiselige gaver” på ønskelisten min til jul (jada, det finnes en liste, selv etter fylte 40…). Det kan være alt fra gode matopplevelser som jeg kan dele med andre, til små poser med hjemmelaget julekonfekt. Veien til mitt hjerte går altså gjennom magen, hvis du noen sinne var i tvil.

Når jeg nå skulle lage disse vidunderlige godbitene overtrukket med mørk sjokolade, valgte jeg å sette meg mer inn i det å temperere sjokolade. Jeg har lenge kjent til teorien, til og med gjort et og annet halvhjertet forsøk, men denne gangen har jeg fått mer forståelse av hvorfor man skal gjøre det (se lenger ned i oppskriften).

julekonfekt med marsipan og fudge

Selv om det først virket litt innviklet, må si jeg meg ganske så fornøyd med resultatet og det er verd innsatsen. Første “batch” ble rett og slett for gode til å gi bort, så her er det bare å sette i gang å lage flere…

Julekonfekt med marsipan og fudge (26-28 stk.)

400 g marsipan (minst 50% mandler)
150-170 g hjemmelaget pepperkakefudge (kan byttes ut med annen fudge eller nougat)
200 g 70% kokesjokolade
Grovt flaksalt

Skjær marsipanpølsen i skiver. Her er det lurt å tenke at “less is more” og legge seg på 14-16 gram pr skive. Konfektbitene bør ikke bli altfor store, det er ikke noe godt.

Del fudge i biter på 5-7 gram og form til små kuler med hendene. Pakk karamellene inn i hver sin marsipanskive og form til runde kuler. Marsipanen tørker fort så det kan være lurt å dekke til mens du jobber. Bruk et lett fuktig kjøkkenhåndkle eller lignende.

julekonfekt med marsipan og fudge
Skjær marsipanen i tynne skiver og pakk rundt kulene med hjemmelaget fudge.

Hvorfor temperere sjokolade?

Så til temperering av sjokolade… Det er litt omstendelig, men det gjør at sjokoladetrekket ikke smelter når du tar konfektbitene. Det gjør også at sjokoladen “knekker” når den deles og blir mer glansfull. Det er mange tungtveiende argumenter for å ha tålmodigheten med seg der, altså.

Så til selve tempereringen: Hakk sjokoladen i jevne, små biter og ha ca halvparten i en skål som tåler varme. Smelt i mikrobølgeovn hvis du har eller over vannbad. Målet er å få sjokoladen opp i omtrent 50 grader.

Ha resten av sjokoladen i en annen bolle og øs med den varme sjokoladen mens du rører om. Fortsett å røre inn varm sjokolade til alt har smeltet og du oppnår den optimale arbeidstemperaturen på 32 grader. Det gjør ikke noe om temperaturen synker under 31 men den må aldri overstige 33, for da vil den ikke stivne som den skal.

Denne prosessen er kanskje enklere når du jobber med større mengder sjokolade enn i denne oppskriften, men det funker. Sjekk også ut den danske mesterkonditoren Mette Blomsterbergs fine video om temperering av sjokolade.

Dypp masipankulene i den tempererte sjokoladen. Det er litt klissete, men bruk en gaffel eller to så går det fint. La overflødig sjokolade renne av og legg deretter konfektbitene over på bakepapir. Fortsett til alle kulene er trukket med sjokolade og dryss litt grovt salt på hver konfektbit – det er både lekkert og godt. Sett kjølig til sjokoladen har stivnet helt før du smaker på godsakene…

julekonfekt med grovt salt
La sjokoladen stivne litt før du drysser litt grovt flaksalt over julekonfekten. Sabla godt!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.