hjemmelaget fudge med smak av pepperkaker
Bakst, Snacks

Pepperkakefudge

Ingen som kjenner meg godt vil beskrive meg som utpreget tålmodig av natur. Likevel har jeg begitt meg ut på den tålmodighetsprøven det er å lage fløtekarameller hele fire ganger. Og jeg har feilet like mange ganger (med det resultat at det har falt en og annen direkte usørlandsk kraftsalve, men uten vitner benekter jeg selvsagt alt). Fudge, derimot, fikk jeg heldigvis til på første forsøk. Pepperkakefudge, for å være helt nøyaktig.

hjemmelaget fudge med smak av pepperkaker

Selv om jeg nå har “mestret” fudge én gang, tar jeg på ingen måte lett på det. Det er en hårfin balanse mellom suksess og “epic failure”, og som med fløtekarameller må du være på plass hele tiden og ikke tro at gryta klarer seg uten deg.

Ikke bli skuffet når det går opp for deg at det ikke er pepperkaker i oppskriften. Det er ikke pepper heller, bare herlig seig og nydelig krydret karamell som minner om jul. En ganske så fin spiselig julegave, om jeg så skal si det selv.

Pepperkakefudge (ca. 0,6 kg)

1 boks søtet kondensert melk (ca. 400 g)
100 g sukker
150 g smør
0,5 ts flaksalt
0,5 ts kanel
0,5 ts ingefær
0,25 ts nellik
0,25 ts kardemomme

Kle en brødform med bakepapir slik at den står klar og vei opp alle ingrediensene.

Ha søt kondensert melk, sukker og smør i en tykkbunnet kasserolle. Jeg bruker min emaljerte støpejernsgryte. Den fordeler varmen godt.

Sikt inn krydderne og kok opp under omrøring. Det er viktig å røre konstant slik at karamellen ikke brenner deg fast i bunnen.

Senk temperaturen og kok til karamellen tykner og kommer opp i 112 grader. Temperaturkontroll er nøkkelen så bruk sukkertermometer eller lignende som tåler høy varme.

Du må røre litt underveis men jo mer du rører, jo mer avkjøles karamellen og få problemer med å komme opp i rett temperatur. Det er også en risiko for at karamellen skiller seg dersom du rører for hardt. En liten balanseøvelse der, altså…

Når den har tyknet og kommet opp i 112 grader, heller du karamellen over i brødformen. Dekk til og sett kaldt i minst 4-6 timer. Del opp i biter og pakk inn i bakepapir eller cellofan. Oppbevares kjølig.

TIPS: I stedet for pepperkakefudge kan du lage vaniljefudge. Da erstatter du pepperkakekrydderet med frøene fra en vaniljestang.

innpakket pepperkakefudge

2 Comments

  1. Jeg har ikke sukkertermometer. Hvordan vet jeg at den er varm nok da?

    • ENEstående Mat

      Hei Sanna! Du kan prøve å la karamellen koke i 10-12 minutter, men det blir litt som å jobbe i blinde. Et termometer koster ikke all verdens og er et veldig godt verktøy på kjøkkenet. Det behøver ikke være et sukkertermometer.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.