shakshuka - egg i sprekt tomatsaus
Frokost, Kjøttfri mandag, Lunsj, Middag

Shakshuka – egg i krydret tomatsaus

Jeg har ofte lurt på hva som er meningen med livet for de smakløse løsvekt-tomatene i butikken. Du vet, de tomatene som ingen har brydd seg med å pakke pent inn eller gi et fancy navn. Tanken slår meg som regel i det jeg strekker meg etter en mer søt og fristende slektning som Dulcita eller Sweet Pea. Løsvekt-tomaten forbigås nok en gang, og blir liggende igjen uten at noen byr opp til dans.

shakshuka - egg i sprekt tomatsaus

Så, inn fra sidelinjen kommer shakshuka og skaper liv og røre på dansegulvet! Shakshouka – berbersk for grønnsaksragu – kommer opprinnelig fra Tunisia men er populært i hele Nord-Afrika og Midtøsten, og funker bra som både frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Ikke minst er det helt magisk som dagen derpå-mat, med mye smak og kjærlighet til å styrke en midlertidig sart sjel.

Og vips! så har de tomatene som er dømt til et kjedelig liv i løsvekt fått muligheten til en meningsfylt sjebne likevel. Det finnes nemlig ingenting smakløst og kleint med shakshuka. Bare navnet er nok til å få eksotiske bilder på netthinnen og få tennene til å løpe i vann. Denne nydelige smakfulle retten med egg og krydret tomatsaus er altså svaret på alle tomaters ambisjoner om å gå ut med et smell, samtidig som det gleder millioner av smaksløker. Ikke verst for en løsvekt-tomat!

Shakshuka (1 solid porsjon)

1 ss god olivenolje
2-4 stk medium store tomater, grovt hakket
0,5 løk (rød eller gul), i tynne skiver/ringer
0,5 ts spisskummen
0,5 ts malt paprika
0,5 ts malt kanel
1 klype karripulver (jeg bruker Mild Madrass Curry)
1 klype nykvernet sort pepper
Salt
2 egg
Revet ost
Finhakket persille
Godt brød

Varm opp olivenolje i en liten stekepanne på middels sterk varme. Grovhakk tomatene og bruk en mandolin (om du har) til å kutte tynne løkringer. Bruk en halv boks knuste tomater dersom du vil bruke det i stedet for ferske tomater.

Ha grønnsakene i stekepanna. Varmen må ikke være for sterk, grønnsakene skal småkoke seg møre og søte.

Tilsett krydderet, rør om og sett på lokk. La tomatsausen småputre og kose seg i 15-20 minutter til grønnsakene og smakene har smeltet sammen til en krydret tomatsaus. Blir sausen litt for tørr, tilsett mer tomater eller litt tomatjuice. Smak til salt.

Når sausen er klar, lag fordypninger i sausen og knekk i eggene. Nå kan du velge to framgangsmåter: 1. Dryss på revet ost, sett på lokk og la eggene posjeres hele i sausen. 2. Røre om slik at eggeplommene sprekker og fordeler seg utover i sausen, dryss på revet ost, sett på lokk og la stå til eggene er ferdige. Begge metodene er like gode!

Server shakshuka med et dryss finhakket bladpersille og godt brød og drøm deg bort til en takterrasse i Marokko (eller lignende)… Det funker som heia ;)

shakshuka og godt brød

Alternativ til en litt mer spicy shakshuka: Tilsett grovhakket rød og grønn pakrika, rød chili og hvitløk i tomatsausen for en kraftigere smak. Den versjonen egner seg kanskje litt mindre som frokost, med mindre du trenger en pangstart på dagen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.