oliven i sitronmarinade
Snacks, Tapas

Oliven i sitronmarinade

Rekk opp hånda alle de som elsket oliven første gang de smakte på det. Anyone? Nei? Det er nok ikke så mange av de der ute… Jeg tilhører definitivt gruppen som var kraftig motstander av oliven – helt jeg ble overbevist om at det motsatte faktisk var bedre (som det så ofte er). Men for å komme over i den olivenelskende gruppen av befolkningen måtte jeg gå ganske grundig til verks. Jeg har spist hundrevis av oliven jeg overhodet ikke likte. Jeg har tygget og tygget og satt det hele på tverke i halsen. Jeg har ofret blod, svette og tårer (vel, egentlig ingen av delene, men det høres barskere ut) for å komme til målet: å like oliven. Og hvorfor det, lurer du kanskje på? Fordi det er voksent å spise oliven, vel! Dah!

oliven i sitronmarinade

I en alder av 25 fikk min første “skikkelige” jobb og jeg bestemte meg for å like oliven – altså jeg ble “voksen”. I en alder av litt mer enn 25 har jeg avansert til elske oliven – og marinere de selv. Det er superenkelt å få til og så kan du jo bestemme helt selv hva de skal smake. Denne sitronmarinaden liker jeg fordi den er både frisk og litt eksotisk, og olivenene passer perfekt som snack til et glass vin på terrassen, eller som del av tapasbordet.

Oliven i sitronmarinade

2 ts korianderfrø, ristet
1 ts spisskummenfrø, ristet
2 dl god olivenolje
1-2 ss nypresset sitronsaft
2 ss hvitvinseddik
Revet skall av en halv sitron
2 fedd hvitløk, finhakket

Ca 200 g kalamataoliven (eller de olivenene du liker best/misliker minst)

Rist korianderfrø og spisskummenfrø et par minutter i en varm og tørr stekepanne. Når du kjenner duftene begynner å fylle neseborene er frøene klare til å støtes i en morter. De behøver ikke være fullstendig finmalt, men knus så det ikke er noen hele frø igjen.

Hell i olivenolje, sitronsaft og hvitvinseddik i en blandebolle. Ha i revet sitronskall og hvitløk og rør til slutt i krydderet. Smak deg fram til om du trenger mer syre eller mer olje for å finne den rette smaken du liker.

sitronmarinerte oliven

Hell olivenene ut av glasset de kommer i og la de renne av seg i en sil. Legg olivenene over på et helt rent (helst sterilt) glass og hell over marinaden. Det gjør ikke noe om sitronmarinaden ikke dekker helt. Sett på et tett lokk og plasser i kjøleskapet. Olivenene bør helst stå ca et døgn og marinere seg før de nytes, men jeg har gjerne spist de allerede etter et par timer hvis jeg ikke har tid til å vente…

Og: Så lenge marinaden ser frisk ut og lukter godt, er det bar å fylle på med nye oliven etterhvert.

Jeg ble inspirert av Mari som skriver vegetarbloggen.no til å marinere mine egne oliven.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.