majones med steinsopp
Saus, Tilbehør

Majones med steinsopp

Av og til får jeg små blaff hvor jeg tenker kanskje jeg skulle prøve meg som vegetarianer. Det er ikke SÅ mye kjøtt jeg spiser i hverdagen, og så skal det jo være sunt, miljøvennlig og ikke minst hipt, da. Disse forstyrrende tankene forsvinner likevel som dugg for solen med én gang jeg husker på bacon. Jeg kunne aldri gi opp bacon. EVER!

majones med steinsopp

Om vi likevel skulle gå videre i det lille tankeeksperimentet hvor jeg har mistet all sans og samling og takker evig nei til bacon – hva så? Jo, det finnes en magisk sopp (nei, ikke en sånn magisk sopp) som kan stagge de værste baconabstinensene. Tørket steinsopp, eller porcini som italienerne kaller det, har tydelig aroma og smak som minner om røkt svinekjøtt.

Denne majonesen ville altså kunne fungere som B’en i et BLT sandwich uten bacon. Det er altså om jeg skulle bli gal og slutte med bacon. As if…

Majones med tørket steinsopp
1 del hjemmelaget majones
Tørket steinsopp
Finhakket bladpersille (kan sløyfes)

Lag klar majones som beskrevet under og ha en del over i egnet oppbevaringsboks. Ha steinsoppen i en morter og støt til fint pulver. Bland litt og litt pulverisert sopp inn i majonesen og smak underveis til du får ønsket smak. Steinsoppen skal sette preg på majonesen, men ikke overta. La majonesen “trekke” en stund før bruk slik at smakene får tid til å utvikle seg. Bland til slutt inn litt frisk finhakket bladpersille. Nyt som dipp sammen med ovnsbakte båtpoteter, rå grønnsaker eller som “spread” på hjemmelaget sandwicher.

Hjemmelaget majones
(alle ingrediensene bør være romtemperert)
1 eggeplomme
1 ts nypresset sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
1 klype salt
1 klype nykvernet pepper
1 ts Dijon-sennep
ca 2-3 dl solsikkeolje

Ha alle ingrediensene, minus oljen, i en blandebolle. Bruk stavmikser, håndmikser eller foodprocessor til å piske sammen ingrediensene. Mens du fortsetter å piske/mikse, tilsett oljen i en tynn stråle til ønsket konsistens og tykkelse er nådd.

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.