bilde av knust knekkebrød
Bakst, Frokost

Klassisk knekkebrød à la Åpent Bakeri

‘Tis the season for… crisp bread! Etter den søte julekløe kommer den store knekkebrødsesongen – til min store glede. Det er på tide å stramme livreima inn til normalen igjen og dét betyr knekkebrødproduksjon i stor skala i mitt lille Elveslott. Det passer min forkjærlighet for at som er sprøtt og knaser høylytt.

Det er likevel ikke kun januar og min nedarvede fascinasjon for knasende mat som gjør meg så glad. På tampen av fjoråret kjøpte jeg nemlig en finfin førjulsgave til meg selv: nemlig boken Knekkebrød fra Åpent Bakeri. For en ekte knekkebrød-fantast er det en helt genial samling med fine oppskrifter og tips til gode knekkebrød. Den har allerede fått fast plass på nattbordet mitt, for å si det sånn. Geek alert!

bilde av knust knekkebrød

Faktisk fikk denne oppskriften meg til å sette igang en surdeig og dermed ble knekkebrødbakingen et litt over middels tidkrevende prosjekt. Surdeigen er ikke superviktig for resultatet, men uansett krever dette litt mer tid og krefter enn de “vanlige” knekkebrødene mine (oppskrift her og her).

Jeg må likevel si at det kanskje er de vakreste og beste knekkebrødene jeg noensinne har laget, så de er vel verd innsatsen – etter min mening.

Klassisk knekkebrød à la Åpent Bakeri

415 g hvetemel
80 g sammalt hvete eller finmalt rugmel
10-20 g salt
40 g surdeig (eller 20 g vann)
365 g vann
80 g solsikkefrø
80 g sesamfrø
80 g linfrø
Semulemel til kjevling/utbaking

Surdeigen bidrar til fin syrlighet i smaken. Har du surdeig tar du den ut og mater den opp dagen i forveien slik at den er klar til bruk. Har du ikke surdeig er det bare å bruke 20 g ekstra vann.

nærbilde av knekkebrød

Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok: Ha mel og salt i bakebollen (jeg havner som regel opp mot 20 g salt da jeg synes det gir best smak). Rør surdeigen ut i vannet og hell over melblandingen. Kjør maskinen på laveste hastighet i 4 minutter. Skru opp hastigheten og kjør videre i 2 minutter. Tilsett frøene og kjør kjøkkenmaskinen i ytterligere 2 minutter på høy hastighet. Frøene suger til seg mye fuktighet og deigen skal nå være passe fast.

La deigen hvile i 30 minutter før den deles i emner på 50 g. Form gjerne som boller. Det blir ca 23 emner. Dekk til med plast for å forhindre uttørking og la emnene ligge kaldt natten over, enten i kjøleskapet eller et kaldt rom.

Dryss semulemel på kjøkkenbenken og kjevle hvert deigemne på 50 g til en leiv som er 1-2 mm tykk/15-16 cm i diameter. Det viktigste er at leivene er jevnt tynne, så jobb ekstra for å oppnå det. Stikk ut hull i midten om du ønsker det. Har du pastamaskin er det et perfekt verktøy for å få helt jevne knekkebrød.

Stek knekkebrødene nederst i ovnen på 180 grader. Jeg får plass til 4 knekkebrød pr stekebrett. Stek først i 15 minutter. Snu knekkebrødene og stek videre i 10 minutter. Følg med på fargen. Knekkebrødene skal bli gyldne i fargen men ikke svidd- Knekkebrødene blir så sprø som de skal være etter noe avkjøling i romtemperatur.

Oppbevar knekkebrødene i en kakeboks eller lignende. Passer til frokost, lunsj, mellommåltid og kvelds, til ostefatet og som snacks!

knekkebrød på snor

Oppskriften er hentet fra boken “Knekkebrød”, utgitt av Åpent Bakeri.

4 Comments

 1. Nydelige knekkebrød – har bakt disse endel, da nesten lik oppskrift er i “åpent bakeri’s” brødbok.
  Har nå kombinert oppskrifter fra svenske bakere (jan hedh), hvor det brukes melk og hjortetakksalt for økt sprøhet i knekkebrødene, i tillegg tilsetter jeg cumin/spisskummen-frø og korianderfrø for kryddersmak og strør maldonsalt på toppen før steking (reduserer salt i deigen noe).
  Jeg bakte i forrige uke, og nå er boksen allerede tom..

  • ENEstående Mat

   Hei May!
   Så fin tilbakemelding! Jeg lager disse veldig ofte – de går ned på høykant ;-)
   Takk for gode tips til variasjon!

 2. Hei “igjen” – lurer på om du har fått med deg den nye varianten av “yeastspotting”(som dessverre ble avsluttet for en tid tilbake) – hvor to amerikanske bloggere nå har startet med månedtlig visning av blogginnlegg med foto av alle typer gjærbakst fra alle bloggere rundt om i hele verden..?
  Nærmere bestemt “karenkitchenstories.com” og “anitalianinmykitchen.com”- hvor bidrag sendes inn til e-postadresse “breadboxroundup@outlook.com”
  Jeg hadde håpet at ditt blogginnlegg vedrørende “knekkebrød a’la åpent bakeri” burde innsendes?
  Er dette noe du kunne tenke deg?
  Mvh. mayK

  • ENEstående Mat

   Hei igjen, May K! Jeg skal definitivt sjekke dette og se om det passer å sende inn noe. De ber om at postene ikke skal være for gamle, så det kan være jeg sender inn noe annet… Men artig å følge med på i alle fall. Takk for tipset! AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.