Bilde av 8 scones på rist
Bakst, Frokost, Lunsj, Tilbehør

Scones med løk og sopp

Jeg føler en sterk dragning mot alt som ligner på scones, biscuits, cornbread osv. Sånne “brød” som egentlig kan kjennes litt korte og smuldrete i munnen og på langt nær er så saftig og motstandsdyktig som for eksempel surdeigsbrød, eller så luftig og mykt som søt gjærbakst. Min tiltrekning er uforklarlig, og den har alltid bare vært der. Mulig det henger litt sammen med min tendens til å like alt britisk, kanskje… Tea and crumpets, anyone?

Bilde av scones på rist

Denne oppskriften kom jeg over på joythebaker.com, en finfin matblogg jeg har fulgt med på i mange år. Joy kaller disse herlighetene for “biscuits”, mens jeg holder meg til “scones” for enkelhets skyld. Har nemlig ikke helt funnet ut hva forskjellen er, annet enn at det ene er amerikansk og den andre britisk. Men, uansett navn og opphav – jeg blir helt “gaga” bare med tanken. MÅ – HA – NÅ!

Scones med løk og sopp (8-12 stk.)

100 g gul løk, i ringer
175 g sjampinjong, i skiver
Olivenolje og ekstra salt smør til steking
Pepper
1 ss balsamicoeddik
1 ss fersk timian

1,75 dl lettmelk
3/4 ss sitronsaft
7 dl hvetemel
2 ss sukker
3 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts salt
180 g kaldt smør i terninger
1 egg
Egg til pensling

Start med løk- og soppblandingen: Smelt smør sammen med olivenolje i en stekepanne på middels dert varme. Stek løken til den blir myk og har begynt å få litt farge. Det tar ca 20 minutter. Ta ut løken og sett til side.

Ha mer smør og olje i stekepanna og skru opp varmen til nesten maks når smøret er smeltet. Jeg bruker gjerne ekstra salt smør som Kvitseidsmør eller Setedalssmør for å få ekstra god smak på soppen. Ha soppskivene i stekepanna og krydre med pepper. La soppen steke i fred – rør om maks et par ganger på 5 minutter. Stek gjerne soppen i et par omganger for å få et godt resultat. Ha den ferdige soppen sammen med løken.

Tilsett balsamicoeddik og ferske timianblader i løkblandingen og la det hele avkjøles fullstendig før det brukes i sconesene.

bilde av 4 scones på rist

Lag deigen til sconesene: Rør sammen melk og sitronsaft i et glass eller lignende og la det stå å “trekke” i noen minutter. Blandingen fungerer som en erstatning for “buttermilk”.

Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Tilsett små terninger med kaldt smør (usaltet eller vanlig) og smuldre melblanding og smør sammen med fingrene. Resultatet skal bli som en småknudrete smuldredeig.

Pisk sammen egget, rør det sammen med melkeblandingen og ha så all væsken i smuldredeigen. Bland/rør alt lett sammen og tilsett løk- og soppbladingen. Det er viktig at den er helt avkjølt så den ikke smelter smøret. Kna deigen sammen til en jevn og smidig deig. Tilsett litt ekstra mel hvis den blir altfor klissete å jobbe videre med.

Flytt deigen over på melet underlag. Bruk kjevle eller hendene til å forme en leiv som er ca 2-2,5 cm tykk. Benytt en rund form (bolle, glass eller lignende) til å stikke ut scones i passe størrelse. Min erfaring er at jeg gjerne vil lage de større enn det som strengt tatt er nødvendig. Lag heller flere og mindre scones. Plasser sconesene på bakepapirkledd stekebrett, pensle med sammenpisket egg og stek midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter.

Løk- og soppsconsene er best når de er helt ferske, men holder et par dager. Nytes når det er litt lunk fremdeles, til frokost eller lunsj, eller som kveldsmat. Del en i to og legg på eggerøre… OMG!

bilde av frokostbord med scones, te og eggerøre

Sconsene kan også fryses. En metode for å tine er å dynke et ark med bakepapir i vann. Du skal kunne vri vann ut av det, så fuktig skal det være. Pakk den frosne sconsen inn i det våte papiret og legg pakken på rist midt i ovnen. Stek i ca 10-12 minutter på 150 grader varmluft, og nyt “nybakt” scones!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.