bilde av to nystekte brød
Bakst, Gjærbakst, Matpakke

Helt perfekt uperfekt frøbrød

Ah, hjemmebakt brød! Rustikke grovbrød med deilig sprø skorpe og saftig indre. Duften av gjær som smyger seg inn i alle huset hjørner og frister ganen med løfter om lunkne brødskiver med en smeltende smørklatt og brunost. Finnes det noe bedre? Jeg er ikke så sikker på det…

bilde av to nystekte brød

Jeg vil påstå at selv når ikke alt går helt etter planen (noe det sjelden gjør), finnes det ikke noe som slår hjemmebakt brød. Dette en en oppskrift fra min gode venn og matnerd Olav (a.k.a. Hobbykokken), og for meg er det et perfekt eksempel på at selv om jeg følger en oppskrift skrevet av en som virkelig forstår hva han driver med, så kan jeg klare å skape en “murstein” i stedet for et brød. Men jeg synes nå resultatet er både vakkert og ærlig, og det metter skikkelig godt. Hva så om det er “bittelitt” kompakt? Perfekte brød er bare SÅ oppskrytt :-P

Hobbykokkens frøbrød (2 brød)
600 g hvetemel
250 g grovt rugmel
150 g fullkorns hvetemel
15 g salt
50 g gresskarfrø
30 g linfrø
50 g solsikkekjerner
15 g fersk gjær
7 dl kaldt vann

Vei opp alt det tørre og bland sammen. Smuldre gjæren og ha i melblandingen. Tilsett kaldt vann og elt rolig i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter.

Elt deigen et par ganger for hånd på melet underlag. Form til slutt deigen som et stort rundstykke og legg med “sømmen” ned i en ren bakebolle.

Dekk bollen med plastfolie og sett til heving minimum i 8-10 timer, gjerne i et kjølig rom.

Etterheving og steking:
Sett ovnen på 250 grader. Klargjør to brødformer ved å smøre bunn og kanter med olje/smør og dekk fettet med semulegryn. Hell ut overflødige gryn.

Velt deigen ut på melet underlag. Elt et par runder for hånd og del så deigen i to like store emner. Kna emnene og form til tykke “pølser” som legges i hver sin smurte brødform. Dekk med plast og la brødene etterheve i ca 1-2 timer.

Bilde av brødskive med gulost og reddik på

Bruk en starp kniv til å snitte overflaten på hvert av brødene. Dette gjøres for å kontrollere hvor brødskorpen sprekker. Sett brødformene på rist på nederste rille i ovnen, og senk temperaturen til 200 grader med en gang. Stek i 35-40 minutter til brødene er ferdig stekte. Brødene er ferdige når det kommer en hul lyd hvis du banker på undersiden av brødet. Avkjøl på rist. Pass på å ta et par skiver mens det fremdeles er litt lunk – gjerne med smør og god ost på!

Flere gode tips om perfekte brød fra Hobbykokken finner du blant annet her.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.