tallerken med grillet sjøkreps
Forrett, Middag, Sjømat, Skalldyr, Snacks, Sponset

Grillet sjøkreps med “blå” aioli

#sponset innlegg

Du kan si hva du vil om oss sørlendinger, at vi er treige, reserverte og flade i haue. Men når soltrålane svir på lyse smeigedager løsner vi på bibelbeltet, sveiver igang påhengsmotoren og spretter ut på nærmeste solvarme svaberg for å nyte livet. Og hvis snippsekken inneholder et par kalde pils og ferske skalldyr – ja, da er sørlandsidyllen min komplett!

tallerken med grillet sjøkreps

Det beste jeg vet om sommeren er skalldyr. Jeg er vokst opp med krabber og reker, og en og annen “støvel” i garnet, mens sjøkreps er en relativt ny besettelse. De er gode å spise naturell med majones, sitron og loff (akkurat som reker), men de milde krepsehalene blir om mulig enda bedre etter en rask tur grillen, gratinert med blåmuggaioli og stekte potetstaver som tilbehør. Sava, så digg!

Grillet sjøkreps med “blå” aioli og ovnsstekte fries (1 porsjon)

3-4 sjøkreps

Ovnsstekte fries
2 stk mellomstore/store kokefaste poteter, i staver
2 ss olje
Grovt salt og nykvernet pepper

to bildet: grillet sjøkreps og pommes frites

Start med potetene: Sett ovnen på 250 grader. Skrell potetene og kutt i staver som er ca 1 cm tykke. Vask potetene godt i forkant hvis skallet beholdes på. Kok stavene i 3 minutter. Hell av vannet og la potetene få stå i gryten i et par minutter slik at rester av vannet fordamper. Hell over 2-3 ss olje og bland godt slik at potetene blir godt smurt. Krydre med grovt salt og nykvernet pepper. Spre potetstavene på bakepapirkledd stekebrett og stek i 15-20 minutter. Vend potetene et par ganger for jevn steking og farge.

Aioli med blåmuggost

1 eggeplomme
1 ts nypresset sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
1 klype salt
1 klype nykvernet pepper
1 ts Dijon-sennep
ca 2-3 dl solsikkeolje
1 fedd hvitløk

2 ss blåmuggost (gjerne kraftig på smak)
1 ss bladpersille, finhakket
Sitronsaft

Alle ingrediensene til aiolien bør være romtemperert for å sikre et godt resultat. Ha alle eggeplomme, sitronsaft, hvitvinseddik salt, pepper og sennep i en blandebolle. Bruk stavmikser, håndmikser eller foodprocessor til å piske sammen ingrediensene. Mens du fortsetter å piske/mikse, tilsett oljen i en tynn stråle til ønsket konsistens og tykkelse er nådd.

Ha 4 spiseskjeer av aiolien i en blandebolle. Tilsett blåmuggosten og bruk en gaffel og rør godt sammen. Bland inn finhakket bladpersille og smak til med litt sitronsaft. Sett blåmuggaiolien til side mens resten forberedes.

Del sjøkrepsene i to på langs og fjern tarmstrengen. Ta av hodet hvis du vil. Fordel ca 1 teskje blåmuggaioli på hver halve krepsehale. Legg sjøkrepsene med skallet ned på grillen og dekk med lokk. Når kjøttet er hvitt er krepsen ferdig. Det tar ca 3 minutter. Server med ovnsbakte fries, aiolidippen og sitronbåter.

tallerken med grillede sjøkreps

TIPS 1: I stedet for å lage aiolien selv kan du bruke 4 spiseskjeer kjøpemajones og piske sammen med litt god olivenolje for å få en mindre kompakt konsistens. Tilsett finhakket hvitløk, blåmuggost, bladpersille og sitron for å lage den blå aiolien.

TIPS 2: Sjøkrepsen kan også “grilles” i ovnen: Legg sjøkreps med aioli i en ildfast form og stek tett opp under grillelementet i 3-5 minutter til krepsekjøttet er hvitt.

Innlegget er skrevet i samarbeid med godfisk.no

2 Comments

  1. Nam nam nam nam! Er det noe mer å si? Middagen i morgen er spikret. Hilsen Super Lenny

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.