Skål og form med yoghurtfromasjo og bærtopping
Dessert

Befruktet yoghurtfromasj til 17. mai

Jeg liker tradisjoner, gamle som nye. Det gir meg en trygg og god følelse av noe kjent og kjært og ikke uventet er jeg spesielt glad i tradisjoner som har med mat å gjøre. Gravlaks til jul, gulrotkake på bursdagen min, mammas pizza på søndager, befruktet yoghurtfromasj på 17. mai… I noen år nå har venninna til naboen til min kusine (du følger den, ikke sant?) hatt med seg denne eventyrlig desserten på 17. mai-samling for venner og familie som takk for at hun får komme. Det er en fin gest og definitivt noe jeg ser fram til på nasjonaldagen. Dagen blir ikke helt den samme uten en porsjon av dette overflødighetshornet av frukt, bær og yoghurtfromasj før borgertoget skal gå. Hipp, hipp, hurra!

yoghurtfromasj med bærtopping

Befruktet yoghurtfromasj (8 porsj./1 brødform)

3,5 gelatinplater
100 g sukker
2,5 dl kremfløte
2,5 dl vaniljeyoghurt
0,5 dl sitronbrus
Masse forskjellige friske bær og frukt i biter

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Pisk sukker og fløte til krem som så vidt topper seg. Den skal være myk og luftig, men ikke helt stivpisket. Rør yoghurten inn i kremen.

Varm opp sitronbrusen i en smørsmelter eller lignende. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i den varme sitronbrusen. Hell gelatinen over i kremen under stadig omrøring med en slikkepott. Pass på at gelatinen fordeles i hele kremmassen. Hell kremen over i en brødform, eller porsjonsskåler, dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i minimum 4-6 timer til yogurtfromasjen har stivnet.

Så til pynten: bruk frukt og bær etter smak og behag. Druer, nektariner, epler, pære, banan, jordbær, bringebær, blåbær, rips, solbær… Del opp i biter, og fyll brødformen, eller porsjonskålene, opp til toppen med et fargerikt og bugnende lag fristende godsaker.

nærbilde av dessertskål med yoghurtfromasj

TIPS 1: Yoghurtfromasjen kan gjerne lages dagen i forveien, men ikke legg på frukten og bærene før desserten skal serveres.

TIPS 2: Du kan bruke den youghurten du selv vil. Melonyoghurt er veldig digg, for eksempel.

TIPS 3: Doble oppskriften hvis du skal servere til veldig mange. Det er ikke dobbel jobb men gleder dobbelt så mange :-)

Takk til IB for oppskrift og fin 17. mai-tradisjon.

5 Comments

 1. Dette så digg ut, og hakket sunnere enn kake ;). Vi har akkurat bestemt at det ikke blir kake på 17 mai i år siden konfirmasjoner og bursdager avløser hverandre i mai og bukselinningene blir stadig strammere… Men noe godt må vi ha, så kanskje dette er et alternativ.

  Hærlig innlegg fra Italia, ble sulten av å lese det :).

  God 17 mai!

  • ENEstående Mat

   Enig med deg og matauket vi kaller mai, Monica :-) Yoghurtfromasjen er en fin erstatning for kake, friskt og godt.
   Setter veldig pris på så fine tilbakemeldinger på bloggen min og ønsker deg en riktig god 17. mai, med eller uten kake :-D

 2. Nini Liyan

  fromasjen stivne seg ikke selv om jeg fulgte opp oppskriften veldig nøye. Forstår ikke hva jeg har gjort gal??????

  Prøvde å lage sjokolademousse med kanel og pepperkakker en gang før, den stivne seg ikke heller. Jeg tror jeg gjører noe feil. Vet ikke hva det er? Kan du hjelpe meg til å finne den ut????

  • ENEstående Mat

   Hei Nini!
   Så dumt at du har trøbbel med å få mousse/fromasj til å stivne. Dessverre vet jeg ikke hva som har gått galt. Jeg har hatt trøbbel selv et par ganger, og da har det vært fordi jeg ikke har fått blandet gelatinen godt nok inn i massen. Dessverre er det det eneste tipset jeg kan gi deg: vær helt sikker på at gelatinen er godt fordelt. Eventuelt kan du prøve med enda en gelatinplate. Lykke til.

 3. Nini Liyan

  Takk Anne Cathrine! Skal prøve igjen begge de oppskriftene.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.