3 stk muslibar på en fjøl
Lunsj, Matpakke, Snacks

Müslibar med chai og quinoa

Det er svært sjelden jeg begir meg ut i naturen for å gå i timesvis til en eller annen tilfeldig fjelltopp. Jeg har faktisk kun vært på fjelltur to ganger i mitt liv, og begge endte med haiking tilbake til utgangspunktet… Jeg foretrekker heller et par kilometer spasering, helst på asfaltens trygge og velkjente underlag, for så å spandere en stor kopp kaffe eller kakao på meg selv på en av byens kaféer. Men kort eller lang, i byen eller på fjellet – det viktigste på tur er å ta mange pauser og kose seg med energigivende belønninger.

3 stk muslibar på en fjøl

Selv om jeg sjelden har behov for tursnacks på mine vandringer i byen, så er jeg veldig glad i hjemmelagde müslibarer. Det er perfekte små mellommåltider som strutter av smak og gir masse god energi. Dette er en variant med deilige varme chai-kryddere som kanel, kardemomme og ingefær, og superfrøet quinoa. De er så gode at jeg nesten vurderer en topptur som unnskyldning for å spise enda flere. Men bare nesten…

Müslibar med chai og quinoa (12 stk)
100 g pekannøtter,  grovt hakket
150 g speltflak eller store havregryn
0,5 dl eplejuice
120 g honning (gjerne akasiehonning)
0,5 ts malt kanel
0,5 ts malt kardemomme
1 cm fersk ingefær, revet (eller 1/4 ts malt ingefær)
50 g hvit quinoa
50 g tørket mango, grovt hakket
20 g solsikkefrø
1 klype Maldonsalt

Sett ovnen på 200 grader. Grovhakk pekannøttene. Fordel speltflak og nøtter på et bakepapirkledd stekebrett og la de riste lett midt i ovnen i 5 minutter. Rør om halvveis. Ta brettet ut og senk temperaturen til 180 grader.

Ha eplejuice, honning, krydder og revet ingefær i en stekepanne (eller vid gryte) på middels sterk varme. Kok opp under omrøring for at skal honningen “smelte” sammen med juicen og krydderet. La blandingen fosskoke noen minutter (2-3) slik at noe av væsken fordamper og den blir tykkere. Pass på så det ikke svir seg.

muslibaer pakket inn i matpapir

Bland sammen avkjølte nøtter og speltflak, quinoa, hakket mango, solsikkefrø og salt i eb blandebolle. Hell over den varme væsken og bland godt. Press massen ned i en brødform kledd med bakepapir. Det er viktig at müsliblandingen pakkes så tett som mulig, så legg litt muskler i det. Sett formen midt i ovnen og stek i 20 minutter. La müslikaken avkjøles helt i brødformen før den pakkes inn i matpapir og legges i kjøleskapet over natten.

Bruk en skarp kniv og del kaken på tvers i 12 staver. Oppbevar müslibarene i kjøleskapet i en tett boks, eller pakk hver og én inn i matpapir og knyt en hyssingstump rundt. Så er de klare til å ta med på all verdens av moro :-)

TIPS: Speltflak og quinoa fås kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og på helsekostbutikker.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.