tagine med kylling og grønnsaker
Middag

Kyllingtagine med dadler

-Beautiful tagines! I have many more inside. Good price. What is your best price?
Jeg står omringet av keramikk i all verdens mulige farger og mønstre, med en lett irriterende selger virrende rundt beina mine. Jeg befinner meg midt inne i souken i Marrakech og duften av frisk mynte og oliven fyller neseborene. Selvfølgelig skal jeg kjøpe en tagine, og jeg har funnet fram til den minste taginen i hele sjappa… Jeg skyver mamma foran meg inn i løvens hule. Det er hun som kan prute, og hun er så flink at selgeren begynner å bli irritert før de endelig blir enige.
-Are you sure you don’t want a bigger one? This is so small, only for one.
-Well, that’s kinda my thing…

tagine med kylling og grønnsaker

Det er ikke nødvendig å reise til Marokko og kjøpe tagine for å lage god marokkansk mat, men det er jo litt gøy å ha en som er kjøpt “på selve fabrikken”. Det viktigste er uansett kombinasjonen av ingredienser og de varme gode krydderene som sammen skaper en helt annen verden av smaker.

Kyllingtagine med dadler (1 porsjon)

Krydderpaste:
1 ts hele korianderfrø, ristet i tørr panne
1 cm frisk ingefær, revet eller finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
1-2 cm rød chili (uten frø), finhakket
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
0,25 ts malt kanel
0,5 sitron, revet skall og saft
1 klype grovt salt (gjerne Maldonsalt)
1-2 kyllinglår, delt i 2

1-2 ss god olivenolje
150 g søtpotet, skrelt og delt i terninger eller staver
0,5 rød løk, i båter
6 cherrytomater, delt i 2
3 dadler uten stein, delt i 4
Frisk koriander, finhakket

Bruker du ubehandlet tagine laget av leire eller tilsvarende ildfast form (f.eks. Römertopf) må formen vannes godt før den brukes. Smør innsiden med olje slik at maten ikke brenner seg fast, og husk at den alltid skal settes inn i kald ovn.

forberedelser til kyllingtaginge

Start med krydderet: Rist korianderfrøene forsiktig i en tørr stekepanne på middels sterk varme. Ha frøene i en morter sammen med revet ingefær, finhakket hvitløk og chili, spisskummen, paprikapulver, kanel, sitronskall, sitronsaft og salt. Blandingen støtes til en tykk krydderpaste. Tilsett litt vann (o,5-1 ss) hvis blandingen blir for tørr.

Del kyllinglårene i to (bøy litt på benet og skjær i leddet). Fjern skinnet hvis du ikke vil ha det med og gni krydderblandingen inn i lår og klubber.

Legg biter med søtpotet nederst i formen (husk å olje godt først). Legg på løkbåter, tomater og dadler. Legg til slutt på de krydrede kyllinglårene og dekk formen med lokk. Sett taginen inn i kald ovn (nederste rille) og sett temperaturen på 160 grader. Stek i 2 timer til kyllinglårene er gjennomstekte, og alle smakene har smeltet sammen til et eksotisk herremåltid. Server med et dryss frisk koriander og couscous.

tagine med kylling og grønnsaker

TIPS: Du kan fint benytte andre ovnsfaste former med lokk til denne retten (f.eks. jerngryte eller lignende). Da kan gryteretten også blir raskere ferdig: Sett ovnen på 200 grader og la formen stå inne i ca 1 time.

4 Comments

  1. Dette ble en virkelig smaksbombe av en middag! Jeg byttet ut dadler med svisker, men det fungerte utmerket. Takker!

  2. Selv om jeg måtte bytte ut både dadler med rosiner og søtpotet med gulrot, ble denne kjempegod! Gleder meg til å prøve den med alle ingrediensene i oppskrifta di! :)

    • ENEstående Mat

      Man må benytte det man har tilgjengelig, Ida. Synes du var veldig kreativ. Bra det ble suksess :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.