bilde av brødskive med pekannøtter
Gjærbakst

Eltefritt brød med pekannøtter

Jeg har fått en ny favorittnøtt – pekannøtten! Dette skyldes delvis fordi jeg kjøpte inn kilovis før jul, øremerket julekaker som aldri ble realisert, så nå knasker jeg de små godsakene både titt og ofte så de ikke skal gå til spille. Den viktigste grunnen til favorittstempelet er selvsagt at pekannøtter er sabla godt. De er myke (så myke som nøtter kan bli), milde og søtlige, og ganske så vanedannende.

bilde av brødskive med pekannøtter

For at ikke hele nøttebeholdningen skal gå strake vegen i grisen (les: meg) har jeg bakt en slump av nøttene inn i et deilig eltefritt brød. Jeg aner at det kan føre til nytt favorittbrød også, men det får så være…

Eltefritt pekanbrød (1 brød)

100 g pekannøtter, ristet og grovhakket
300 g hvetemel
100 g rugmel, finmalt
100 g lettkokte havregryn
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
1 ss flytende honning (gjerne akasiehonning)
3,5-4 dl vann

Rist pekannøttene i en tørr stekepanne på middels sterk varme. Varmebehandlingen fremhever nøttenes milde smak samtidig som smaken blir fyldigere. Bruk en god kniv til å grovhakke nøttene før de blandes med resten av de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Rør ut honningen i vannet og hell væsken over melblandingen. Bland sammen til en relativt tørr deig. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 15-20 timer.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Legg til slutt deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hevetiden og plasser formen du skal bruke i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg bruker en emaljert støpejernsgryte, 24 cm. Ta den varme formen ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen i. «Sømmen» vender nå opp. Legg på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Tynne skiver med pekanbrød passer veldig godt til ostefatet, men det gjør også underverker med den vanlige matpakka.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.