stykke med New York ostekake og jordbærskiver
Bakst, Dessert, Kake

New York ostekake

Har du noen gang møtt en kake som er så god at du er villig til å spise den selv om den har havnet på gulvet? Sånn som Rachel og Chandler i cheesecake-episoden av Friends? For en helt eksepsjonelt god New York ostekake hadde jeg muligens tatt gaffelen ned på gulvnivå jeg også, for det er intet mindre enn himmelsk godt! Den er kremete myk og fyldig, ikke altfor søt og har fin syrlighet fra sitron, deilig kremost og crème fraîche. What´s not to love? Men jeg må innrømme at jeg fremdeles foretrekker ostekaken min servert på tallerken.

stykke med New York ostekake og jordbærskiver

New York cheesecake (23 cm)

Bunn:
80 g smør, smeltet
200 g Digestive kjeks
1 ss sukker

Ostefyll:
900 g kremost naturell, romtemperert
250 g sukker
3 ss hvetemel
Frøene fra 1 hel vaniljestang
Revet skall fra 1 sitron
2 ts sitronsaft, romtemperert
3 hele egg + 1 eggeplomme, romtempererte
200 g crème fraîche, romtemperert

Bunnen: Forvarm ovnen til 180 grader. Ta fram en springform på 23 cm, og dekk bunnen med bakepapir (festes i formen). Smelt smør i en kasserolle. Knus kjeksen i en food processor. Du kan alternativt legge kjeksen i en pose og knuse til smuler ved å rulle en kjevle over posen. Rør kjekssmulene og sukker inn i det smeltede smøret. Pakk kjeksblandingen godt ned i springformen ved hjelp av håndbaken eller baksiden av en skje. Stek bunnen midt i ovnen i 10 minutter. Ta formen ut av ovnen og avkjøl på rist mens ostefyllet forberedes.

Ostefyll: Øk temperaturen i ovnen til 220 grader. Bruk kjøkkenmaskin med k-spade og kjør kremosten kremete (ca 2 minutter) på lav hastighet. Mens maskinen kjører, tilsett sukker, hvetemel, vanilje og sitronskall. Stans maskinen når alt er godt blandet og bruk slikkepotten langs kantene for å få med alt. Bytt til visp, sett maskinen på lav hastighet igjen, og visp inn sitronsaften. Tilsett så ett og ett egg, før crème fraïche has i til slutt. Pass på at alt er godt blandet, men ikke la massen piskes for lenge. Den skal være jevn og litt luftig.

Smør kantene på springformen med litt romtemperert smør før ostefyllet helles over kjeksbunnen. Rist lett på formen for å fordele massen jevn. Kaken stekes midt i ovnen på 220 grader i 10 minutter. Senk så temperaturen til 110 grader, og la kaken steke videre i 25 minutter. Skru av ovnen, sett døren på gløtt, og la kaken avkjøles sakte i 2 timer. Bruk gjerne en skarp kniv til å løsne ostekaken fra formen for å forhindre at den sprekker under avkjøling.

New York ostekake bør hvile i kjøleskapet over natten og så er den klar til å nytes av ostekakeelskere i alle aldre…

Min New York ostekake er inspirert av denne oppskriften på BBC GoodFood.

Tags

14 Comments

 1. Så deilig! Denne skal jeg jammen meg prøve meg på. Har du lyst å få noen oppskrifter fra Kypros?

 2. Maria Helene

  Denne så helt nydelig ut! Må prøves! Elsker alt som har med ostekake å gjøre :) Måtte ha det som bryllupskake i stedet for marsipankake ;)

 3. Har veldig lyst å lage denne til min datters dåp på søndag, men er det mulig å lage den to dager i forveien? Takker for svar

  • ENEstående Mat

   Hei Marit! For best resultat ville jeg nok ikke laget den mer enn 1 dag i forveien, men den tåler å stå lenger, så det er sånn sett ikke noe i veien med å lage den 2 dager før. Lykke til med den store dagen :-)

 4. Kristian

  900g kremost hørtes voldsomt ut! Skal det være så mye? Hvis man bruker Philadelphia vil det jo koste mer enn en hundrings bare i ost…

 5. Linda Botten

  Nå har kaken stått i kjøleskapet over natten og jeg ser at til dels mye væske er kommet ut. Skal det det? Hva har jeg ev gjort feil da?

  • ENEstående Mat

   Hei Linda! Du har ikke gjort noe feil. Jeg får også det resultatet av og til. Alternativt kan du neste gang droppe sukkeret i bunnen og bare smelte smør, blande med knust kjeks, pakke ned i formen og la være å steke bunnen (klassisk ostekakebunn). Kaken smaker uansett godt selv om bunnen “mister” væske :-)

 6. Marianne

  Denne var helt vanvittig god. Hadde med en på jobb og en som bursdagskake. Veldig populær. Nam !

  • ENEstående Mat

   Det var høy å høre, Marianne! Du begynner å blir ekspert på denne kaka, skjønner jeg ;-)

 7. Christel

  Kan denne kaken pyntes med noen frukt eller bær? I så fall, hvor mye og hva anbefaler du? Er redd for å ødelegge smaken.

  • ENEstående Mat

   Hei Christel!
   Jeg antar at du mener å legge bær/frukt på toppen av kaken og ikke blande inn i ostemassen og det kan du godt gjøre. Så lenge det ligger på toppen kan det ikke ødelegge smaken for man behøver ikke spise pynten. Ønsker du å blande bær inn i ostemassen (blåbær for eksempel) ville jeg forsøkt meg fram litt. 150-200 g burde være passe mengde.
   lykke til med bakingen :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.