forrett med gravet reinsdyrkjøtt, potetskiver og tyttebærrømme
Forrett, Tapas

Akevittgravet reinsdyrfilet

Som utålmodig kontrollfreak burde jeg egentlig styre fullstendig unna selvgående prosjekter som ikke krever annet enn tid. Du vet sånne prosjekter hvor du ikke kan gjøre noe annet enn å sitte stille og vente på at resultatet åpenbarer seg helt på egenhånd. Men når det kommer til gravet reinsdyrkjøtt legger jeg gladelig bånd på de noe usjarmerende karaktertrekkene mine.
Alt du trenger er en ytrefilet av reinsdyr, litt krydder, et kjøleskap og 48 timer, og vips, så har du kjøtt så godt og mørt at det smelter på tunga. Det er rett og slett kjøkkenmagi, og helt klart verd en aldri så liten personlighetsjustering…

gravet reinsdyrfilet med timian og einerbær

Akevittgravet reinsdyrfilet

500 g ytrefilet av reindsyr
60 g sukker
40 g salt
0,5 ts nykvernet pepper
1 ss einerbær, hele
1 ss sorte sennepsfrø, hele
Frisk timian
1-2 ss akevitt

Bland sammen sukker, salt og nykvernet pepper. Fordel et par spiseskjeer av blandingen i bunnen av et fat eller en form med kanter.

Legg fileten på rent underlag og tørk godt med kjøkkenpapir. Skjær bort eventuelle hinner eller fett. Del fileten i to om nødvendig slik at kjøttet får plass i formen.

Dryss halvparten av sukkerblandingen over kjøttet og gni det godt inn. Snu fileten og gni inn resten av sukkerblandingen. Legg fileten i formen. Støt einerbær og sennepsfrø i en morter og fordel blandingen jevnt over kjøttet. Legg til slutt på friske timiankvister og ringle over akevitten.

Dekk formen med plastfolie. Plasser en fjøl eller tallerken med vekt på reinsdyrfileten (ca 2-300 g) slik at den ligger under lett press. Plasser formen i kjøleskapet og la kjøttet godgjøre seg der i to døgn. Snu fileten et par ganger underveis.

Når kjøttet er ferdig gravet løftes det ut av formen. Tørk av overflødig væske og krydder og pakk godt inn i plastfolie. Gravet reinsdyrkjøtt holder seg i kjøleskapet i 2-4 uker, men vær påpasselig med kjøkkenhygienen. Bruk gjerne plasthansker når kjøttet håndteres, så holder det seg lenger.

forrett med gravet reinsdyrkjøtt, potetskiver og tyttebærrømme

Forrett med gravet reinsdyrfilet (1 porsjon)
3 tykke skiver kokt potet
6-9 tynne skiver gravet reinsdyrfilet
1 ss lettrømme
1 ts rørte tyttebær, eller tyttebærsyltetøy
Valnøtter, grovt hakket

Legg skiver av kokt potet på en tallerken. Legg på tynne skiver akevittgravet reinsdyrfilet. Vend rømme og rørte tyttebær lett sammen. Topp med grovhakkede valnøtter.

TIPS 1: Det går fint å grave kjøtt som har vært frosset, men da må det ikke fryses igjen etter det er ferdig gravet.

TIPS 2: Jeg har også gravet indrefilet av elg med samme kryddeblanding. Det ble også sabla godt.

TIPS 3: Vintips til gravet viltkjøtt: Reserve Du Bastion Bourgogne Pinot Noir 2001, fra Chanson Pere & Fils.

Søteste Anette og Ragnhild på MatPrat inspirerte meg til å grave kjøttet selv. Inspirasjon til forretten fant jeg her.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.