bilde av kopp med kokosmakroner
Bakst, Småkaker

Farmors kokosmakroner

Jeg husker farmor som selve dronningen av tradisjonell julemat. Hun sørget egenhendig for at familien var forsynt med sylte, okserull, medisterkaker, hvetekake, mølje og syv sorter julekaker. Og der var det ingen slinger i valsen, det kan jeg love deg. Absolutt alt var hjemmelaget! Dette var selvsagt før “tidsklemme” var et kjent begrep…

kokosmakroner

Farmors formidable julematkapasitet har jeg dessverre ikke arvet, men oppskriftene hennes lever i beste velgående. En gammel favoritt er disse enkle kokosmakronene. De er sprø på utsiden, myke på innsiden og ser ellers ganske så uskyldige ut. Helt til du setter tennene i den første. Da begynner nemlig den mentale nedtellingen til når du kan ta en til uten at du virker grådig…

Farmors kokosmakroner (ca 40 stk.)

4 eggehviter fra medium store egg (3 fra ekstra store egg)
300 g melis
300 g kokosmasse
0,5 ts salt

Sett ovnen på 180 grader. Skill eggehvite fra eggeplomme, og ha eggehvitene i en blandebolle. Pisk eggehvitene godt uten at de blir stive. Bruk gjerne kjøkkenmaskin eller håndmikser. Tilsett melis og salt og pisk alt godt sammen. Ha til slutt i kokosmassen og rør godt.

Legg bakepapir på et par stekebrett. Sett kokosmassen med teskje jevnt fordelt på det første stekebrettet. Pass på at hver makron ikke blir for stor, og at det er ca like mye røre per kake. Da blir kokosmakronene jevnt stekt. Røren kan flyte litt ut, derfor er det lurt å jobbe raskt og sette stekebrettet i ovnen så snart det er fylt opp. Begynn på neste brett når det er ca 3 minutter igjen av steketiden til det første brettet.

gammeldagse kokosmakroner

Stek kokosmakronene midt i ovnen i ca 8 minutter. Følg med på slutten av steketiden så de ikke blir for mye stekt. De ferdige kokosmakronene skal være gyldne i kantene. La kakene hvile på brettet i 5 minutter før de løftes forsiktig over på rist. Avkjøles helt før de legges i kakeboksen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.