bilde av skål og krukke med julegranola
Frokost, Snacks

Karens julegranola

De beste gavene er spiselige – både de man gir og de man får. Det ligger så mye kjærlighet og omtanke i det, føler jeg. Det, og et ønske om å spre julekaloriene ut over flest mulige mottakere. Denne knasende sprø og sykt avhengighetsdannende julegranolaen fikk jeg i gave av Karen i fjor til jul, og nå “gir” jeg den videre her. Lag så mye du vil, ikke spis mer enn at du fremdeles kommer inn i julekjolen, og gi bort resten til familie og venner…

julegranola

Her tenker jeg det er på plass med en liten advarsel: Glem alt du tror du vet om frokostblandinger og hvor sunt det eventuelt måtte være. Karens julegranola er omtrent like sunt som sukkerspinn, dog med noe høyere næringsverdi. Men jeg tenker som så: jul er jul og så får jeg gjøre opp kaloriregnskapet i januar. Jeg tror likevel ikke det er en skål eller to med julegranola som kommer til å velte akkurat dette lasset…

Karens julegranola (ca 1,5 l)

1,2 dl brunt sukker
1 dl lønnesirup
1 dl solsikkeolje
10 dl store havregryn
2,5 dl usaltede pistasjnøtter, uten skall
2,5 dl kokosmasse, usukret (fås på helsekostbutikker)
1 dl gresskarfrø
1-2 ts Maldonsalt
2 dl tørkede tranebær

Bland sukker, sirup og olje i en kasserolle og sett på svak varme på komfyren. Det tar 20-30 minutter før sukkeret er løst opp og det begynner å koke. Rør om av og til. Når sukkerblandingen koker, la det boble i et halvt minutt før kasserollen trekkes bort fra varmen.

Karens julegranola

Sett ovnen på 140 grader. Ha havregryn, pistasjenøtter og gresskarfrø i en stor blandebolle. Knus saltflakene lett før de røres sammen med resten av det tørre. Rør inn sukkerblandingen. Det skal bli en klissete og klumpete blanding. Bruk gjerne hansker og klem blandingen litt sammen i småklumper. Fordel granolablandingen ut på to bakepapirkledde stekebrett. Hvert brett stekes 45-50 minutter, til fargen blir fin og gylden. Rør hvert 15. minutt underveis slik at granolaen blir jevnt stekt.

Bland til slutt tørkede tranebær inn i granolaen og la alt avkjøles helt før den helles på glass eller boks.

Karens sprø og deilige julegranola smaker godt med yoghurt naturell og frisk frukt eller bær, men den kan også gomles “bar” rett fra glasset. Så god er den!

4 Comments

 1. Dette så godt ut! Må innrømme at jeg først leste “Karens julegrandiosa” og ble nysgjerrig, men dette var jo mye bedre :) Ble inspirert til å forsøke å lage en versjon med julekrydder i! http://pomplemos.wordpress.com/

  • ENEstående Mat

   Hehe… Julegrandiosa er det jo mange som spiser, men ikke jeg ;-)
   Høres digg ut med julekrydder på granolaen også, så det vil jeg også prøve!

 2. Hei!
  Nam nam, denne vil jeg lage! Hvor lenge er denne holdbar tror du? Greit å sette på en ‘best før’ etikett dersom jeg vil gi den i gave :D

  • ENEstående Mat

   Vel, Ingvild, jeg har liten erfaring med at granolaen har overlevd veldig lenge ;-) Men det var en gang et lite glass jeg hadde glemt og det ble stående et par måneder før det ble spist. Det var like godt :-) Så du kan i alle fall si 2-3 mnd, om ikke lenger :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.