Bakst, Kake

“40 and fab” sjokoladekake!

Siden jeg ganske så brått, over natten faktisk, har beveget meg fra å være “thirty something” til “40 and fabulous” har jeg bestemt meg for å vrake min tradisjonelle bursdagsgulrotkake. Jeg har en uforklarlig følelse av at det er på tide med noe nytt. Kanskje det er 40-årskrisa som rasler utålmodig rundt og lurer på hvor den kan lage litt sprell? Eller kanskje er jeg blitt lei av gulrotkake?!?! Neppe…

40fab_sjokoladekake

Det eneste jeg tror har skjedd er at jeg har oppdaget en sjokoladekake som er en 40-årsdag verdig. “Vanlige” sjokoladekaker interesserer meg ikke, men denne her er langt fra vanlig. Den er forførende mørk, ikke for søt og utrolig saftig. Og så er den fantastisk høy! Den er rett og slett litt “voksen”. Betyr det at jeg også er i ferd med å bli voksen?!?! Neppe…

“40 and fab” sjokoladekake

Sjokoladeganache
3 dl kremfløte
200 g melkesjokolade, i biter
130 g 70 % sjokolade, i biter
4 g grovt salt
130 g pære- og ingefærsyltetøy (eller annet syltetøy/friske bær)

Start med kremen. Den skal avkjøles en stund før den smøres på den ferdige kaken. Kok opp fløten. Ta kasserollen bort fra varmen og ha i sjokoladebitene og saltet. Bruk en slikkepott og rør om til sjokoladen er smeltet, og alt er godt blandet. Sett ganachen til avkjøling 3-4 timer.

Mål opp 150 g avkjølt sjokoladeganache og bland sammen med 130 g syltetøy eller rørte bær. Fruktganachen brukes som fyll mellom kakebunnene.

sjokoladekake

Kakebunn til sjokoladekake (2 x 24 cm Ø)

180 g smør
30 g Valrhona kakaopulver (eller vanlig kakaopulver)
3,5 dl kaffe
450 g hvetemel
600 g sukker
15 g natron
0,5 ts malt kanel
0,5 ts vaniljeekstrakt
3 egg, pisket sammen
1,8 dl kulturmelk

Sett ovnen på 160 grader. Smør, kakaopulver og kaffe varmes opp i en kasserolle på middels varme til alt smøret er smeltet.

Bland sammen alt de tørre i en bakebolle: mel, sukker, natron, kanel og vaniljeekstrakt. Tilsett smørblandingen og rør godt til kakerøren er jevn og fin. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller håndmikser.

Pisk sammen eggene i en egen bolle, og tilsett egg og kulturmelk vekselvis i kakerøren. Rør godt slik at alt er godt blandet.

Del kakerøren i to (ca 900 g x 2). Hell den ene delen av kakerøren over i kakeformen. Bruker du en springform: klem fast bakepapir i bunnen og smør sidene godt. Bruker du en “browniesform”: kle formen med bakepapir for å enkelt frigjøre kakebunnen når den er ferdig stekt. Stek nederst i ovnen i 45-50 minutter. Sjekk om kaken er ferdig stekt ved å stikke en trepinne/kakepinne inn i midten av kaken. Pinnen skal være tørr. Så gjør du det sammen med del nummer to av røren, slik at du står med to like store kakebunner. Avkøl på rist.

et stykke jokoladekake

Bruk bakepapir som underlag, eller legg kakebunnen rett på kakefatet. Legg første bunn med oversiden ned. Eventuelt kan du trimme toppen med en kniv for å få en jevn flate. Smør fruktganachen utover, og legg neste kakebunn oppå fyllet, med rette siden opp. Igjen kan du velge å trimme oversiden for en flatere, jevnere topp. Fordel resten av sjokoladeganachen på toppen og sidene av kaken, og pynt med det du vil eller har tilgjengelig. Det er for eksempel veldig fint med friske bær. Men, kaka smaker like herlig uten pynt også!

Inspirasjon til årets heftige bursdagskake fant jeg på elinlarsen.net

5 Comments

  1. Fantastisk kake fra og til en fantastisk dame! Ha en super feiring i Barcelona, Anne Cathrine. Gleder meg til å se deg om to uker!!

  2. Hei. Tror du jeg kan bruke bringebær syltetøy i fyllet med friske bringebær til pynt?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.